. Ma Márk napja van.
7 növényi olaj - és amit tudni érdemes róluk
2016-04-25 15:43:49
7 növényi olaj - és amit tudni érdemes róluk

7 növényi olaj - és amit tudni érdemes róluk

Talán egészségünknek jót tenne, de azért néha érdemes elcsábulni egy-egy szaftosabb falat után. De mégis, mit válasszunk az egyre bővülő kínálatból?

 

A klasszikus: a napraforgóolaj


Hiába minden küzdelem, a napraforgóolajat nem sikerült kiszorítani a piacról. Nem is kell, hiszen az egyik legmagasabb E-vitamin tartalommal bíró olajunk. Már napi 2 evőkanál fedezi a napi szükségletet egy felnőtt számára. Sajnos, a benne lévő jó dolgok hevítés hatására „eltűnnek”, de a bátrabbak kipróbálhatják salátán is.

 

A kevésbé klasszikus: az olívaolaj


Szintén népszerű, bár ebben még mindig nem vetekedhet a napraforgóolajjal. De abban igen, hogy összetevői - azok közül is a hidroxitirosol – felveszik a harcot a rákkal. Figyeljünk oda, hogy inkább kicsit drágább, de minőségibb olívaolajat válasszunk, mert a gyengébbek már kevés egészséges összetevőt tartalmaznak. Jó tudni, hogy a hidegen sajtolt olívaolajat jobb hűvös helyen, pincében, kamrában tartani.

 

Dióolaj


Szervezetünk számára rengeteg előnnyel járhat, ha rendszeresen fogyasztjuk. Többek között regenerálja a bőrt, jót tesz az anyagcserének és erősíti az immunrendszert. Saláták, zöldségételek ízesítője lehet, de a hagyományos ajakbalzsam egyik alkotójaként is ismert.

 

Szezámolaj


Jó, ha tudjuk, hogy különbséget kell tennünk a világosabb, semleges ízű és a borostyános árnyalatú, ízében intenzívebb szezámolaj között. Leginkább Kelet-Ázsiában ismerik, de manapság mi is kezdjük felfedezni magunknak. Hevíteni nem ajánlatos, de salátáknak kitűnő ízt ad.

 

Kukoricaolaj


Sütéshez kiváló, hiszen semleges ízzel bír. Emellett sok E-vitamint tartalmaz és csökkenti a koleszterinszintet is.

 

Az édes mandulaolaj


A mandulaolaj keserű változata inkább külső alkalmazásra jó. Ezzel szemben az édes kis adagban légúti megbetegedések, étvágytalanság és emésztési zavarok gyógyítója lehet. Sőt, tanulmányok szerint a mellrák ellen is hatékonyan küzd.

 

Repceolaj


Ha a többi növényi olajhoz hasonlítjuk, a repceolaj nagy arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat. Lassítja az öregedés folyamatát, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. E-vitamin tartalma magas, illetve a benne lévő karotinoidok, mint antioxidánsok dolgoznak szervezetünkben.

 

Forrás: gesund.at

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Színes Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Színes Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>