. Ma Márk napja van.
A dohányzás májkárosodást okozhat a magzatoknál
2017-06-20 14:32:50
A dohányzás májkárosodást okozhat a magzatoknál

A dohányzás májkárosodást okozhat a magzatoknál

A kutatók őssejtek felhasználásával a cigarettában lévő vegyi anyagok hatását vizsgálták az embrió májszövetének kialakulására. Az Edinburgh-i Egyetem tudósai az Aberdeeni és a Glasgow-i Egyetem kutatóival együttműködve azt is felfedezték, hogy a cigarettában lévő vegyi anyagok a fiú és a lány magzatokra különböző módon hatnak.

 

A kísérletben az őssejtekből májszövetet hoztak létre, és azt a cigarettában lévő káros anyagoknak tették ki, köztük olyan specifikus anyagoknak, amelyekről tudták, hogy bejutnak a magzatba az anya dohányzásakor.

 

A tanulmány kimutatta, hogy a - cigarettában találhatóhoz hasonló - vegyianyag-koktél jobban károsította a magzat májszövetét, mint a koktél különálló komponensei.

 

"Köztudott, hogy a cigarettafüst káros hatással van a magzatokra, de mindeddig nem volt a kezünkben megfelelő eszköz, hogy ezt részletesen tanulmányozhassuk. Ez az új megközelítés azt jelenti, hogy a megújuló szövetek segítségével megérthetjük a cigaretta sejtekre gyakorolt hatását az anyaméhben fejlődő magzatban" - mondta David Hay, az Edinburgh-i Egyetem regenerációs központjának tudósa.

 

A máj kiszűri a toxikus anyagokat a szervezetből. A cigarettafüsttel a szervezetbe jutó káros anyagok - mintegy 7000 vegyi anyag - károsíthatják a magzatot, és maradandó károsodást is okozhatnak.

 

A fiú magzatoknál a dohányfüst májzsugorodást okoz, a lány magzatoknál pedig a sejtanyagcserét károsítja a kutatók eredményei szerint.

 

A tanulmány az Archives of Toxicology folyóiratban jelent meg.

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Színes Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Színes Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>