. Ma Gedeon napja van.
A macskaetetés aranyszabályai
2022-01-24 11:44:45
A macskaetetés aranyszabályai

A macskaetetés aranyszabályai

Hogyan tápláljuk macskánkat? 

 

Száraz vagy nedves tápot érdemes választani? Kaphatnak-e nyers húst, ehetnek házi kosztot? A cicák nem kedvelik az édes ételeket, különösen ha kölyökként nem találkoztak vele. Léteznek azonban számukra ideális cica jutalomfalatok. Lényeges szempont, melyet figyelembe kell venni, hogy bár ezek az aranyos puha jószágok dorombolnak, kedveskednek nekünk, mégis ragadozók, tehát szükségük van állati eredetű élelemre. Méghozzá nagyobb mértékű fehérjére és zsírtartalomra. 

 

Fő szabály, hogy a nekik szánt ételek háromnegyede fehérjeforrás legyen. Nem feltétlenül színhús, de fehérjében gazdag táplálék. Húsból a zsírosabbak és a jól megfőttek a legideálisabbak. Ezáltal könnyebben emésztődnek. Apróbb csontokból viszont ne adjunk nekik! Belsőségek terén legyünk mértéktartóak! A változatosság pedig az egyik legfontosabb alapelv, hogy elkerülhessük a hiánybetegségek kialakulását.

 

Milyen macskatápot válasszunk? 

 

Ehhez figyelembe kell vennünk, hogy a cicánk mennyi vizet iszik. Vannak macskák, akik rendkívül keveset isznak, számukra optimálisabb választás a nedves táp. Egy száraz táp esetén azonban elegendő vizet kell fogyasztania. Viszont mellette szól, hogy segít megelőzni a fogkőképződést. 

 

Akármelyik macskatáp mellett döntünk, a minőség a legfontosabb szempont, emellett a cica életkorához mérten kell választani! Jelentős segítség a csomagolásokon jelzett napi adagolás útmutató. Más állatoknak való tápok nem megfelelőek cicáknak, azok összetétele jellemzően más, emellett taurint sem tartalmaznak. A lakásban tartott, ivartalanított állatkák kevesebb mozgásigénnyel rendelkeznek. Nekik speciális energiaszegény tápok ajánlottak. Ivartalanított kandúroknál nagyobb a hajlam a húgykő felhalmozódásra, ez azonban szintén kivédhető diétás táppal.

 

Miért fontosak a táplálékkiegészítők? 

 

Ha a cica változatosan eszik, akkor a bundája fényes és sűrű. Ugyanakkor időről időre adhatunk kifejezetten a szőrzet erősítésére való táplálékkiegészítőket is. A téli időszakban ez különösen fontos a kinti macskáknál, így kellően felkészül a szervezetük a hidegebb hőmérsékletre. 

 

Ezek mellett cicafüvet is be kell szereznünk! Egy kijárós kedvenc elfogyaszt némi füvet, hogy megszabaduljon a lenyelt szőrtől. Viszont egy lakásban tartott cicának erre nincs lehetősége, és a mosakodás során keletkező szőrlabdák veszélyes állapotokat idézhetnek elő a bélrendszerükben. Javasolt kinti és benti cicáknak egyaránt, hogy biztosan elkerüljük a szőrgolyók kialakulását. Másik megoldás, ha olyan speciális tápot választunk, amely tartalmaz szőrcsomó feloldásához szükséges anyagot.

 

A Grandopet.hu oldalán minőségi állateledelekkel találkozhatunk, emellett számos kiegészítőt, vitamint is beszerezhetünk náluk. Gondoskodjunk szeretettel kis kedvenceinkről!

További híreink
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, Színes Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Színes Bővebben
Tarlós a honvédelmi miniszter feleségét szeretné főpolgármesternek
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – akit valamikor ő talált ki – viszont ismeri az önkormányzati m...
2024-03-17 11:51:59, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években ...
Bővebben >>