. Ma Gedeon napja van.
A veszélyes étrend-kiegészítők kiszűrését célozza egy frissen bemutatott önszabályozó rendszer
2016-05-06 17:43:31
A veszélyes étrend-kiegészítők kiszűrését célozza egy frissen bemutatott önszabályozó rendszer

A veszélyes étrend-kiegészítők kiszűrését célozza egy frissen bemutatott önszabályozó rendszer

Azt írták: erre azért van szükség, mert a legfrissebb adatok szerint a magyar fogyasztók az étrend-kiegészítők több mint egyharmadát patikán kívül szerzik be. Miután Magyarország belépett az Európai Unióba, a korábbi engedélyezési eljárást olyan rendszer váltotta fel, amely mindössze egyetlen bejelentési kötelezettséggel jár, így  könnyebben és gyorsabban lehet termékeket piacra juttatni. Ezért egyre gyakrabban jelennek meg a forgalomban a nem megfelelő minőségű, nem biztonságos termékek, köztük étrend-kiegészítők és tápszer-kiegészítők is - emelték ki.


Az új követelményrendszer kialakítását a HENT koordinálta a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége, a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete és a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége részvételével. Az önszabályozó rendszert az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is támogatja - tették hozzá.


A május 6-ától hatályba lépő együttműködés célja olyan rendszer működtetése, amely egyrészt lehetővé teszi a biztonságos termékek akadálymentes piacra juttatását, másrészt csökkenti az egészségügyi szempontból kockázatot jelentő és megtévesztő jelöléssel ellátott termékek forgalomba kerülését.


A közleményben idézték Ilku Líviát, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatóját és a HENT gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetőjét, aki szerint a nem megfelelő minőségű készítmények veszélyeztetik a fogyasztók egészségét, csökkentik az egészségmegőrző termékekbe vetett fogyasztói bizalmat, továbbá gazdasági és erkölcsi károkat okoznak az ellátási lánc minden szereplőjének.


A termékek különböző követelményeknek kell, hogy megfeleljenek. A többi között rendelkezniük kell úgynevezett notifikációs igazolással, amelynek dátuma nem lehet öt évnél régebbi. További elvárás, hogy legyen specifikációjuk és tipikus minőségi bizonylatuk, amely tartalmazza a fizikai, kémiai és mikrobiológiai tulajdonságaikra vonatkozó követelményeket és a minőségmegőrzési időtartamukat.


Az együttműködés úgy szól: amennyiben az alapító szervezetek azt tapasztalják, hogy egy résztvevő tevékenysége a szabályzatba ütközik, akkor felszólíthatják a jogsértő magatartás megszüntetésére. Ha a felszólítás eredménytelen, akkor az alapítók egybehangzó döntésükkel kizárhatják az önszabályozásból az érintett szereplőt - olvasható a közleményben.

További híreink
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, Színes Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Színes Bővebben
Tarlós a honvédelmi miniszter feleségét szeretné főpolgármesternek
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – akit valamikor ő talált ki – viszont ismeri az önkormányzati m...
2024-03-17 11:51:59, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, m...
Bővebben >>