. Ma György napja van.
Emlékezzünk 1956-ra a mai diktatúra ellen!
2017-10-24 07:00:31
Emlékezzünk 1956-ra a mai diktatúra ellen!

Emlékezzünk 1956-ra a mai diktatúra ellen!

"A mai pártellenzék persze nem az '56-ban egyedül lehetséges egypárton belül lelhető fel, azt a formalitását még megőrző plurális parlamenti rendszerben az ellenzéki pártok képviselik.

 

Ők azok, akik a számukra egyre korlátozottabb nyilvánosság terében fel tudják mutatni, hol, miben és mennyire sérti meg a korábban már magától értetődőnek tekintett demokratikus eljárási szabályokat a szemünk láttára újraformálódó állampárt, hogyan foszt meg személyeket, társadalmi csoportokat és civil közösségeket szerzett és demokráciában természetes szabadságjogaiktól, hogyan szakítja ketté a társadalmat a szegényeket még szegényebbekké és a szűk kiváltságos réteget még gazdagabbá téve.


Az ellenzék az, amely felmutathatja a hatalom cinizmusát, pökhendiségét, ma már leplezetlen rabló jellegét, képmutató manipulatív hazugságait.

 

Az ellenzék az, amelynek kiabálnia kell, hogy a nem véletlenül átszabott választási szabályok alkotmánysértő módon nem fejezik ki a tényleges választói akaratot.

 

Mindezek azt jelzik, hogy a valamikori demokrácia helyébe a regnáló rezsim tudatos fokozatossággal diktatúrát épít. Ezzel szemben fellépnünk fokozott felelősség. Annál is inkább, mert szemben az 1956 előtti évekkel ma már el lehet menni, akár Amerikáig is. Több mint félmillióan az ország elhagyásával szavaznak és az ő szavazatuk – külföldön született gyermekeikkel együtt – többszörösen hiányzik az itthon maradottaknak.

 

De, bárhol is élünk, külföldön vagy itt Baján, mindannyiunk dolga, hogy legjobb tudásunk szerint küzdjünk meg eszméinkért, értékeinkért és egy igazságos, békés ország polgárainak jobb életéért. Ahogy tették ezt 1956 sokszor névtelen hősei is.

 

Mi hát az 1956-os magyar forradalom tanulsága, öröksége? Egyéb fontos tényezők mellett az, hogy az igazság, az önrendelkezés, a szabadság, a félelem nélküli élet, a demokrácia olyan alapvető egyéni és társadalmi szükséglet, amelynek eléréséért az ember minden áldozatra kész.

 

És ez az örökség, ez az üzenet nemcsak Magyarországra vonatkozik, és nemcsak a távoli múltra érvényes, muzeális kincs. Ez a tanulság nemcsak ott és akkor, hanem itt is és most is fontos, sőt egyetemes és a jövő számára is erőt adó érték.

 

Úgy, ahogy ezt már Bibó István is tudta, amikor két hónappal 1957. májusi letartóztatása előtt ezt írta: „A magyar népnek […] feladata, hogy minden rágalommal, feledéssel és elszürküléssel szemben tisztán őrizze meg a maga forradalmának zászlaját, mely az emberiség szabadabb jövőjének a zászlaja is.”

 

De, nem feledhetjük Karl Jaspers német filozófus szavait sem: „…a jövő az emberek mindegyike elhatározásainak és tetteinek felelősségén nyugszik…” "

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>