. Ma Auguszta napja van.
Évek óta tartó stagnálás a bajai ingatlanpiacon
2016-05-11 15:27:29
Évek óta tartó stagnálás a bajai ingatlanpiacon

Évek óta tartó stagnálás a bajai ingatlanpiacon

Végre azt láthattuk, hogy nem csak Budapesten, de a vidéki nagyvárosokban és a Családi Otthonteremtési Kedvezmény által jobban érintett településeken is megélénkült az ingatlanpiac, a lakások árai a hosszú stagnálás és folyamatos csökkenés után emelkedni kezdtek, a családi házaknál sok helyen sajnos csökkenést tapasztalhattunk, mivel az újonnan épített házak iránti megnőtt igény lenyomta a használt házak árai.

 

Többségében tehát elmondhatjuk, hogy elég sok települést érint a támogatás, ám továbbra is találhatunk olyan városokat, melyek kiestek a CSOK-hatás alól. Többek között ilyen város Baja is, ahol az évek óta tartó stagnálás még mindig nem látszik megmozdulni.

 

De vajon mi lehet az oka, hogy Baján nem következett be jelentősebb változás az ingatlanpiacon?

 

Nézzük meg közelebbről a bajai ingatlan statisztikákat és vessük össze a népesség számának változásával, valamint a lakóingatlanok számának változásával! A népesség száma folyamatosan csökken a városban: 2009-ben 37.707 fő lakosság 2014-re 35.990 főre esett vissza. Ezzel szemben a lakóingatlanok száma ugyan növekedett, de sokkal kisebb mértékben, mint azt más vidéki város esetén tapasztalhatjuk.

 

2009-ben 15.969 darab ingatlant számolhattunk meg Baján, mely 2014-re 16.977 darabra emelkedett, mely azt jelenti, hogy évente átlagosan csupán 202 darabbal nőtt az ingatlanok száma. Ezek a számok jól mutatják, hogy a kereslet egyre inkább csökken, és a kínálat sem látszik olyan ütemben növekedni, mely kimozdítaná a piacot a stagnálásból.

 

Az eladásra kínált bajai házak között a legolcsóbbat már 2,8 millió forintért meg tudnánk venni, míg a legdrágábbért azonban jobban a zsebünkbe kell nyúlni, hiszen ezért a házért a jelenlegi tulajdonosok 139 millió forintot kérnek. Az átlagos négyzetméter ár házak esetén 124.673 forint, míg az átlagos ár 21.210.426 forint. Téglalakások esetén az átlag négyzetméter ár 171.189 forint, panellakásoknál 108.672 forint. A bajai eladó téglalakások között a legdrágább 37,9 millió forint, míg a legolcsóbb 3,5 millió forint, az átlagár pedig 13.611.777 Ft.

 

A panellakások, mint minden más településen itt is jóval olcsóbbak: az átlagár 108.672 forint, a legdrágább lakás 7,9 millió forint, míg a legolcsóbb 4,4 millió forintba kerül. 

 

Bajai ingatlanok átlagárai ingatlantípusonként 2016. márciusában

 

A fenti számokból láthatjuk, hogy számos ingatlan felel meg a CSOK által támasztott feltételeknek, mi szerint a használt ingatlanok négyzetméter ára nem haladhatja meg a 350.000 Ft/m2, valamint az ingatlan összértéke alföldi városokban nem lehet több, mint 19 millió forint. Ezeket a számokat figyelembe véve jelenleg a 281 házból 182 darab felel meg a maximum 19 milliós felső határnak, ám ekkor még érdemes tovább számolni, hogy a megadott négyzetméter határt ne lépjük túl, valamint használt ingatlan esetén arra is kell figyeljünk, hogy a gyerekek számához kötött minimális négyzetmétert elérje a kiszemelt ingatlan. Téglalakások esetén 163 darab ingatlanból 132 darab felel meg a CSOK által előírt összegeknek, de itt is vigyázni kell a négyzetméterárakra. 

 

A bajai ingatlanok átlagos négyzetméterárainak változása az elmúlt 5 évben ingatlantípusonként

 

Annak ellenére, hogy a bajai piac igen kedvező lenne a CSOK-ot használt ingatlanra felhasználók számára, az ingatlanpiac továbbra is stagnálni látszik. Az elmúlt 5 évben Baja településen az átlag négyzetméter ár lakóingatlanok esetén 119.179 forintról 137.697 forintra nőtt, amely csupán 18.518 forintos emelkedést jelent, és a fenti diagramon jól látható, hogy az árak az elmúlt 5 évben hullámzó mozgást írnak le, ám a diagramon látható kilengések olyan minimálisak, hogy a piac inkább stagnálónak mondható.

 

Reméljük, hogy a CSOK-hatás Baja városát is hamarosan eléri, és az árak kimozdulnak végre az évek óta tartó stagnáló állapotból.

 

Forrás: Ingatlannet.hu

További híreink
Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre. Közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a három ...
2024-03-28 21:01:27, Hírek, Színes Bővebben
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, Színes Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
250 ezer szavazót veszíthetett eddig a Fidesz a kegyelmi botrány miatt – derült ki a 21 Kutatóközpont friss, r...
Bővebben >>