. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Garai hulladékpokol - "200-as" telep
2017-06-27 20:47:55
Garai hulladékpokol -

Garai hulladékpokol - "200-as" telep

Garán járunk, ami Magyarország déli határánál fekvő település Bács-Kiskun megyében. A bejelentő szerint évek óta folyik a bejelentésben szereplő magánterületen a hulladék illegális deponálása – részletezi a hulladekvadasz.hu

 

 

A bejelentés szövege
“Tisztelt Hulladékvadász(ok)! Először is hadd fejezzem ki elismerésemet a természet és ezáltal mindannyiunk élettere védelméért tett erőfeszítéseikért, tetteikért és eredményeikért. A Garai Polgármesteri Hivatal az elmúlt években jóformán semmit sem tett az elhagyatott 200-as telepen lévő egyre növekvő szemétmennyiség felszámolásáért. Nem voltak hajlandóak kitenni oda legalább 2 db “Szemét lerakása tilos!” táblát, holott a közterületeken ezt már megtették. Hiába magánterület a hely, de a nyílt, szabadtéri szeméttárolást az EU sem tolerálja jogilag, így a hivatalnak sem szabadna.


Az üresen álló telepet az évek során begyógyította a természet, viszont gyalog, biciklivel, autóval és teherautóval is jól megközelíthető. A jelenlegi, több éves nyilvános műholdképén is látszik egy szemétkupac a terület nyugati végén (ott van most is a nagyja). Akkoriban, 2013 körül kezdték el kihordani ezt a rengeteg szemetet.

Mostanára “már” havi rendszerességgel érkezik oda újabb és újabb szemétmennyiség. A szemét nagy részét vasazók hordhatják oda, ami többek között műanyagokból áll. Van ott lökhárító, gépek burkolata, elektronikai hulladék, gumicsövek, abroncsok, (jó eséllyel) azbesztes palatető, építési törmelékek és egyéb veszélyes hulladékok. Újabban érkezett pár zsák kommunális hulladék is.

 

Nemrég valaki földművelés közben látott két autót egy-egy utánfutót vontatva bemenni a telepre. Ezután kilátogatva még több szemét fogadott minket. Ezek szerint szervezetten viszik ki a szemetet és a nagyja egy helyről érkezik a típusa alapján. Valószínűleg Bajáról hozzák, mert egy Bajai szódavizes palackot is találtam a legfrissebb hulladék kupacban.

 

Garán ilyet nem árulnak tudtommal. Gyakorlatilag a fél falu tud a helyzetről. Páran oda járnak guberálni, amivel csak az a baj, hogy még inkább szétterítik a szemetet. Járnak oda a guberálókon kívül még airsoftosok (kis energiájú légfegyveres csapatjáték), biciklisek (a gumikból építettek szlalon pályát maguknak), vadászok (vadászlőszer hüvelyeket láttam ott). Viszont közülük senki sem tett bejelentést az évek alatt, mert a hulladék még mindig ott van.

Még videoklipet is forgattak ott környékbeli rapperek, amelyben a szeméttel pózolnak. Az előadó az értékrendről beszél a klipben, miközben a szemét között járnak-kelnek azt rugdosva. A pláne az egészben az, hogy teljesen nyitott a terület, mert már régen ellopták a drótkerítést és az összes vasanyagot. A vadállományra is veszélyt jelent a terület. Arról nem is beszélve, ha a patkányok ott felszaporodnak, akkor azok a környező termőföldeken fognak garázdálkodni.

 

A videó több mint 2 hete lett felvéve és feltöltve, de érdemi változás nem történt azóta. Sőt, egy nagy pótkocsira való építkezési törmelék került kihordásra az elmúlt pár napban. Ezen kívül házszigetelő anyagok és 2 nagy zsák kommunális hulladék is frissen került oda. A napokban készült fotókat csatolva küldöm, elnézést a rossz minőségért. A videofelvételeken szebben és részletesebben látszik minden. Hogy kié a telep azt nem tudom. Magánterület annyi biztos. A helyzet elég súlyos. Remélem, így rá lehet venni a hivatalt, hogy végre elvégezze azt a feladatot, ami jogilag is nekik és a telep tulajdonosának lenne a kötelessége” – írja Matos Milán a bejelentő. (Nevét külön kérte, hogy hozzuk nyilvánosságra.)

 

Hulladék jellege: kommunális, elektronikai, építési, veszélyes.

 

Az ügyhöz még hozzátartozik, hogy Hornyák József, aki a Jobbik Bács-Kiskun megyei közgyűlés tagja megkeresték az üggyel kapcsolatban. Úgy tudjuk, hogy a napokban tárgyalt a helyi jegyzővel és azt az információt kapta, hogy a helyi önkormányzat felszólítja a tulajdonost, hogy záros határidőn belül oldja meg a veszélyes hulladék eltávolítását. Ellenkező esetben az önkormányzat végzi el a feladatot és kiszámlázza a magántulajdonos terhére a költségeket.

 

Forrás: hatarvadasz.hu/kun24

Utoljára frissítve: 2017-06-27 20:50:01

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>