. Ma György napja van.
Három polgármester-jelölt, négy lista Baján
2019-09-11 10:55:37
Három polgármester-jelölt, négy lista Baján

Három polgármester-jelölt, négy lista Baján

Egy esélyes kihívója akad Fercsák Róbert fideszes polgármesternek: Nyirati Klára, aki az összes Baján létező ellenzéki párt (Jobbik, MSZP, DK, Momentum) támogatását élvezi és a Sikeres Bajáért Egyesület lett az ellenzék közös ernyőszervezete. Emellett a korábbi lemezlovas Garami Artúr indul el a polgármesteri székért, aki ezért a posztért függetlenként száll versenybe, de egyéni jelöltként már a sokat látott Kisgazda Szövetség aspiránsaként indul.
 
A Kisgazdáknak az utolsó pillanatban sikerült mind a 10 egyéni választókerületben jelöltet állítaniuk, pedig Garamiék bemutatkozásukkor még csak kilencen szerepeltek a kampányfotón. És különös az a jelölő szervezet is, amelynek színeiben megmérettetik magukat: az 1996-ban létrejött Kisgazda Szövetség egy őskisgazda, Cseh Sándor alakulata, ez a formáció sokáig a néhai Csurka István vezette MIÉP-pel szövetségben működött, de az utóbbi 15 évben nem nagyon adott életjelet magáról. A bírósági nyilvántartás szerint budapesti a székhelye, nem közhasznú szervezet és nem ismertek a csoportosulás céljai sem.
 
Arra mindenesetre alkalmas a formáció, hogy budapesti szervezetként egy bajai választáson jelölő szervezetként bukkanjon föl. Garami egy Facebook posztjában kényszerhelyzetre hivatkozik, szerinte ugyanis a bajai ellenzék ellehetetlenítette, hogy helyi civilek színeiben induljanak. De ezt az állítását nem fejti ki bővebben a Kisgazda Szövetség listavezetője.
 
Garami alakulatában indul Atyánszky György egykori kisgazda politikus, vélhetően ő szállította a jelölő szervezetnek a Kisgazda Szövetséget, illetve rajthoz áll még a nevükben Csomor Csaba önkormányzati képviselő is. Az ő esete azért izgalmas egy magát pártfüggetlennek nevező alakulat esetében, mert ő a 2014-es ellenzéki összefogás színeiben nyert egyéni mandátumot öt évvel ezelőtt, majd egyszer csak kiszállt a Sikeres Bajáért frakciójából és függetlenként kezdett politizálni. Érdemes megjegyezni, hogy azóta a bajai fideszes propaganda média is előszeretettel futtatja a képviselőt, pedig a Bajai TV és a Bácskai Napló nem arról híres, hogy fideszeseken kívül bárkivel is szóba állnának.
 
Az október 13-ai önkormányzati választás meglepetés indulója a Mi Hazánk Mozgalom, amely polgármester-jelöltet nem állított, viszont minden körzetben van jelöltje. A színeikben kevéssé ismert bajaiak indulnak. Érdekesség még a Mi Hazánk ügyében, hogy a választási harc kezdete előtt hirdetésben kerestek képviselőjelölteket Baján. „Pártunk bajai szervezete előzetes egyeztetés nélkül jelentette meg ilyen formában a hirdetést, amelyben önkormányzati képviselő-jelölteket is keresnek. Ahhoz azonban, hogy valaki a Mi Hazánk önkormányzati képviselőjévé válhasson több szintű jóváhagyás is szükséges, ebben nem önmagában egy helyi szervezet dönt természetesen.” - írta a szervezet az ügyet megszellőztető 444-nek még júniusban.
 
Két jelölő szervezet nélkül, függetlenként induló egyéni jelölt méretteti meg magát a választáson. Horváth Gábor a 2-es, Körmöczi Edina pedig a 6-os választókerületben.
 
A Thürmer Gyula vezette Munkáspárt is a rajtvonalhoz áll októberben, a színeikben Drávai Ferenc indul a 4-es számú egyéni választókerületben.
 
Minden körzetben indul mind az ellenzéki ernyő szervezet, a Sikeres Bajáért, illetve a mostani testületi többséget adó Fidesz-KDNP is. Mindkét jelölő szervezetnek a polgármester-jelöltjük a listavezetője, vagyis Nyirati Klára, illetve Fercsák Róbert. A Fidesz esetében érdekesség, hogy 2014-es indulói közül sokakat lecserélt, így nem próbálkozhat már a képviselőjelöltséggel a politikai veterán, Király József taxis, de érdekes módon nem változtattak Kovács Csaba személyén, pedig sokan őt tartják a leggyengébb láncszemnek a kormánypártok indulói közül.

Utoljára frissítve: 2019-09-11 14:40:46

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szór...
Bővebben >>