. Ma Márk napja van.
Húsvéti klasszikusok kicsit másként
2017-03-29 12:00:31
Húsvéti klasszikusok kicsit másként

Húsvéti klasszikusok kicsit másként

Zsidótojással töltött bagett


A zsidótojás egyik nagy kedvencünk, egy rendkívül finom tojásos-májkrémes kence, amit akár bele is tölthetsz egy bagettbe. Végy hozzá egy klasszikus hosszú bagettet, 6 kemény főtt tojást, 3 kis konzerv májkrémet, 2 evőkanál mustárt, sót, borsot és kb. 1 pohár tejfölt, csemege uborkát, fél fej vöröshagymát.

 

A tojásokat tehát főzd keményre, majd törd össze őket egy villával, majd keverd össze alaposan a májkrémmel. A vöröshagymát vágd apróra, a csemegeuborkát kis szeletkékre. Add hozzá a májkrémes keverékhez a mustárt, a vöröshagymát, némi sót és borsot. Keverd össze ismét, majd lazítsd tejföllel ízlés szerint, a végén kóstold meg, majd add hozzá a csemege uborkát is.

 

A bagettnek vágd le a két végét, egy hosszú kést szúrj a belsejébe, és nyomogasd le körbe a puha tésztát, hogy kapj egy lyukat, amibe betöltheted a májkrémes-tojásos kencét. Tedd a hűtőbe, hogy kissé megdermedjen és szeletelni lehessen.

 

Tálald paprikával, paradicsommal, retekkel és újhagymával.

 

Sós kalácskák


Édes kaláccsal is finom a sonka, ezt tanúsíthatjuk, de ennek a sós, magvas kalácsnak sem fog tudni senki ellenállni. Jobban mondva kalácskáknak, mivel ezek kisebb kalácsok lesznek. Akár vendégségbe is könnyen elvihetjük őket magunkkal, vagy készíthetünk belőlük kis húsvéti sonkás szendvicseket.

 

Hozzávalók  6 kisebb kalácshoz

 

A tésztához:

  • 500 g finomliszt
  • 1 tasak instant élesztő
  • 1 db tojás (nagyobb)
  • 3 ek cukor
  • 1,5 kk só
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 dl víz (langyos)

Kenéshez:

  • 1 db tojás
  • 1 ek tej

Szóráshoz:

  • 2 ek napraforgómag és/vagy egyéb magvak: lenmag, szezámmag, tökmag
 

A liszt legyen szobahőmérsékletű, ne a spájzból kihozott hideg liszttel dolgozzunk. Szitáljuk egy tálba, majd a közepére készítsünk egy mélyedést. Ebbe a mélyedésbe mindent sorban beleszórunk: sót, cukrot, élesztőt, zúzott fokhagymákat. Beleütjük a tojást is, és ide öntjük a langyos vizet is, majd egy lágy tésztát gyúrunk. Letakarjuk, majd körülbelül 1 órát kelesztjük, megvárjuk, hogy a duplájára keljen a tészta.

 

A tésztát 12 részre osztjuk, és rudakat sodrunk belőlük a kezünkkel. Ezeket kettesével összefonjuk, így 6 kalácskát kapunk.

 

Keverjünk össze egy tojást tejjel, majd kenjük be a kalácsok tetejét. Szórjuk meg ízlés szerint napraforgómaggal, szezámmaggal, lenmaggal, tökmaggal vagy ezek keverékével.

 

200 fokon kb. 20 perc alatt megsül.

 

Főtt sonka naranccsal és sárgarépával


Mivel nem múlhat el a húsvét sonka nélkül ezért, ehhez is adunk egy extra ötletet.

 

Pikáns főtt sonkát készíthetsz, ha nemcsak fokhagymát, borsot és babérlevelet teszel a sonka főzővízébe, hanem citrusokat is. Egyszerűen csak szeletelj fel egy narancsot és egy citromot, add a főzővízhez, és főzd így meg a húsvéti sonkád! Sárgarépa, burgonya, zeller is kerülhet mellé, ezeket utána meg is ehetitek, de csak akkor add a vízhez, amikor már félkész a sonka, hogy ne főjenek szét.

 

Amikor elkészült a sonka, vedd ki a répát és a zellert, majd turmixold össze egy kis főzőlével, valamint egy kis tejszínnel, adj hozzá apróra vágott petrezselyemzöldet, snidlinget, így pikáns mártást kapsz a sonka mellé, amibe akár a kalácsot is tunkolhatod.

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Színes Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Színes Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei le...
Bővebben >>