. Ma Salamon napja van.
IPA LOLAMAR zárókonferencia
2014-02-20 21:47:08
IPA LOLAMAR zárókonferencia

IPA LOLAMAR zárókonferencia

A mai napon (február 20-án) Baján rendezték a kecskeméti Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület közreműködésével az MTA KRTK RKI Alföldi Tudományos Osztály IPA LOLAMAR Projektjének záró konferenciáját a Malom Clubban.. A szakmai konferencia célja az volt, hogy a határ menti térség szempontjából kulcsfontosságú munkaerő-piaci kérdéseket bemutassák és a LOLAMAR kutatás során kapott tudományos eredményeket értékeljék. 

A LOLAMAR vagyis „A helyi munkaerő-piaci politika lehetséges irányai a határon átnyúló régiók esetében” című, a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében finanszírozott, projekt a Magyar Tudományos Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja és a Vajdaság Autonóm Tartomány Regionális Fejlesztési Ügynökségének együttműködésében valósul meg a 2013. január 1. és február 28. közötti időszakban.

 

A projekt kutatási területe a szerb-magyar határszakasz Duna melletti nyugati térsége, mely természetföldrajzi szempontból egy egységben: a Bácskában található. Magyarországon Baja, Bácsalmás és Jánoshalma kistérségeire, Szerbiában a Nyugat-Bácskai körzetre terjed ki.

 

A projekt teljes költségvetése: 83.277,00 EUR, ebből az Európai Unió támogatása: 70.785,45 EUR

 

Az előadók értékelték a kutatás során kapott tudományos eredményeket és bemutatták a határ menti térség szempontjából kulcsfontosságú munkaerőpiaci kérdéseket.

 

Négy településen végeztünk kutatást, ami a munkaerő-piacot illeti. Kérdőíveztünk, civil szervezetekkel, politikai döntés hozókkal, a civil élet prominens személyeivel folytattunk tárgyalást. A kérdőívezés megvalósítása után leültünk hosszabb interjúkat készíteni.

 

Ebbe az aktivitásba is olyan embereket kérdeztünk ki, akik iskolaigazgatók, a közszférában dolgoznak vagy döntéshozók a politikai életben. Emellett beszélgettünk munkanélküliekkel és olyanokat, akik közvetve vagy közvetlenül kapcsolódnak a munkaerő-piachoz.

 

Nagyon reméljük, hogy javaslatainkkal segítjük a döntéshozók jövőbeni törekvéseit, ami a munkaerőpiacot illetitette hozzá Svetlana Milovancev – Vajdaság Autonóm tartomány Regionális Fejlesztési Ügynökség projektmenedzsere.

 

BH: Mikor várható kézzel fogható eredmény?


- Elsősorban ez egy kutatási projekt és nekünk az a célunk, hogy feltárjuk a térség jellegzetességeit és tájékoztassuk a helyi szakembereket, aktivistákat, szervezeteket. – segíteni őket háttér információkkal. A konkrét eredményei egy ilyen projektnek nehezen megfoghatóak, attól függ, hogy a kidolgozott javaslatokat mennyire hasznosítják a döntéshozók – nyilatkozta Perger Éva – MTA KRTK RKI, a LOLAMAR projekt szakmai vezetője.


BH: Felvan adva a magas labda a döntéshozóknak kérdés, hogy lecsapják-e?


- Próbálunk agitálni, azért is hívunk  meg döntéshozókat a rendezvényeinkre, mi nem vagyunk képviselői annak az intézmény rendszernek amely akár a döntéshozás szintjén, akár a megvalósítás szintjén ebben érdemben tudna döntést hozni. – tette hozzá Perger Éva.

A kutatók kijelentették, hogy vannak jó gyakorlatok magyar és szerb oldalon egyaránt. A szociális szövetkezetek tűnnek jó gyakorlatnak, a fiatalok számára teremtenek lehetőséget, képzést. – tette hozzá Kovács András Donát.

 

Farkas Jenő Zsolt szerint megnéztek holland és amerikai példát is, valamint fontosnak tartja a közfoglalkoztatást és a közmunka fórum felállítását.

Utoljára frissítve: 2014-02-21 14:00:20

További híreink
Emlékezzünk 1956-ra a mai diktatúra ellen!
Hajdú Miklós beszédének részlete a "Sikeres Bajáért" ünnepi rendezvényén október 22-én vasárnap a Déri-kertben.
2017-10-24 07:00:31, Hírek, Aktuális Bővebben
Orbán: Magyarország történetében először fizetünk nyugdíjprémiumot
Először Magyarország történetében nyugdíjprémiumot fizet a kormány novemberben, ilyen még nem volt, ez egy előrelépés - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán az Idős...
2017-10-18 12:51:25, Hírek, Aktuális Bővebben
"Orbán vagy Európa? Válassz!
Kampány keretében kedden délután városunkban tett látogatást Vadai Ágnes a Demokratikus Koalíció alelnöke és országgyűlési képviselője.
2017-10-11 21:57:29, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Jobbik bajai alapszervezete, valamint önkormányzati képviselője az alábbi választ kívánja megjelentetni a Ba...
Bővebben >>