. Ma Konrád, Tivadar napja van.
IPA LOLAMAR zárókonferencia
2014-02-20 21:47:08
IPA LOLAMAR zárókonferencia

IPA LOLAMAR zárókonferencia

A mai napon (február 20-án) Baján rendezték a kecskeméti Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület közreműködésével az MTA KRTK RKI Alföldi Tudományos Osztály IPA LOLAMAR Projektjének záró konferenciáját a Malom Clubban.. A szakmai konferencia célja az volt, hogy a határ menti térség szempontjából kulcsfontosságú munkaerő-piaci kérdéseket bemutassák és a LOLAMAR kutatás során kapott tudományos eredményeket értékeljék.



 

A LOLAMAR vagyis „A helyi munkaerő-piaci politika lehetséges irányai a határon átnyúló régiók esetében” című, a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében finanszírozott, projekt a Magyar Tudományos Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja és a Vajdaság Autonóm Tartomány Regionális Fejlesztési Ügynökségének együttműködésében valósul meg a 2013. január 1. és február 28. közötti időszakban.

 

A projekt kutatási területe a szerb-magyar határszakasz Duna melletti nyugati térsége, mely természetföldrajzi szempontból egy egységben: a Bácskában található. Magyarországon Baja, Bácsalmás és Jánoshalma kistérségeire, Szerbiában a Nyugat-Bácskai körzetre terjed ki.

 

A projekt teljes költségvetése: 83.277,00 EUR, ebből az Európai Unió támogatása: 70.785,45 EUR

 

Az előadók értékelték a kutatás során kapott tudományos eredményeket és bemutatták a határ menti térség szempontjából kulcsfontosságú munkaerőpiaci kérdéseket.

 

Négy településen végeztünk kutatást, ami a munkaerő-piacot illeti. Kérdőíveztünk, civil szervezetekkel, politikai döntés hozókkal, a civil élet prominens személyeivel folytattunk tárgyalást. A kérdőívezés megvalósítása után leültünk hosszabb interjúkat készíteni.

 

Ebbe az aktivitásba is olyan embereket kérdeztünk ki, akik iskolaigazgatók, a közszférában dolgoznak vagy döntéshozók a politikai életben. Emellett beszélgettünk munkanélküliekkel és olyanokat, akik közvetve vagy közvetlenül kapcsolódnak a munkaerő-piachoz.

 

Nagyon reméljük, hogy javaslatainkkal segítjük a döntéshozók jövőbeni törekvéseit, ami a munkaerőpiacot illetitette hozzá Svetlana Milovancev – Vajdaság Autonóm tartomány Regionális Fejlesztési Ügynökség projektmenedzsere.

 

BH: Mikor várható kézzel fogható eredmény?


- Elsősorban ez egy kutatási projekt és nekünk az a célunk, hogy feltárjuk a térség jellegzetességeit és tájékoztassuk a helyi szakembereket, aktivistákat, szervezeteket. – segíteni őket háttér információkkal. A konkrét eredményei egy ilyen projektnek nehezen megfoghatóak, attól függ, hogy a kidolgozott javaslatokat mennyire hasznosítják a döntéshozók – nyilatkozta Perger Éva – MTA KRTK RKI, a LOLAMAR projekt szakmai vezetője.


BH: Felvan adva a magas labda a döntéshozóknak kérdés, hogy lecsapják-e?


- Próbálunk agitálni, azért is hívunk  meg döntéshozókat a rendezvényeinkre, mi nem vagyunk képviselői annak az intézmény rendszernek amely akár a döntéshozás szintjén, akár a megvalósítás szintjén ebben érdemben tudna döntést hozni. – tette hozzá Perger Éva.

A kutatók kijelentették, hogy vannak jó gyakorlatok magyar és szerb oldalon egyaránt. A szociális szövetkezetek tűnnek jó gyakorlatnak, a fiatalok számára teremtenek lehetőséget, képzést. – tette hozzá Kovács András Donát.

 

Farkas Jenő Zsolt szerint megnéztek holland és amerikai példát is, valamint fontosnak tartja a közfoglalkoztatást és a közmunka fórum felállítását.

Utoljára frissítve: 2014-02-21 14:00:20

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg a...
Bővebben >>