. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Közel 7 millió forintra büntették a Baja Marketing Kft-ét
2018-04-12 14:17:24
Közel 7 millió forintra büntették a Baja Marketing Kft-ét

Közel 7 millió forintra büntették a Baja Marketing Kft-ét

Mint korábban beszámolt a sugopart.hu róla, a Bács - Kiskun megyei 6. számú országgyűlési egyéni választókerület (Baja és térsége) Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottsága (továbbiakban OEVB) Hajdú Miklós, az MSZP - P helyi jelöltje által benyújtott kifogására megállapította, hogy a Baja Marketing Kft, a Bácskai Napló 2018. február 22. és 2018. március 22-i lapszámaival, valamint a baja.hu honlapon megjelenő egyes cikkekkel megsértette a jelöltek és jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét azzal, hogy Zsigó Róbert a Fidesz - MPSZ és KDNP közös országgyűlési képviselőjelöltjét népszerűsítette.

 

Az OEVB a Baja Marketing Kft-t a további jogszabálysértéstől eltiltotta, és kötelezte hogy a Bácskai Napló két említett lapszámát és a baja.hu honlapon kifogásolt cikkeket 2018. április 9-ig tegye elérhetetlenné. Az OEVB kötelezte a médiatartalom - szolgáltatót hogy a határozat rendelkező részét a Bácskai napló esetében a legközelebbi számban a jogsértő közléshez hasonló módon, a baja.hu honlap esetében a határozat közlésétől számított három napon belül  a jogsértő közléshez hasonlóan tegye közzé. Az OEVB egyebekben a kifogást elutasította.

 

Az OEVB  a bírság kiszabását nem tartotta indokoltnak, mert a kifogást tevő által is hivatkozott kúriai döntés a kampány során 2018. március 6. jelent meg, és új helyzetet teremtett a jelöltek, jelölőszervezetek, és a médiaszolgáltatók számára. A kifogásban a Bajai Televízió február 22 és március 29. közötti híradói is szerepeltek, ám ezek közül a helyi bizottság csak a március 29-it vizsgálta, mert a többi tekintetében álláspontjuk szerint a kifogás elkésett a VE. 209§ (1) bekezdése alapján.

 

A határozat teljes dokumentuma:

Letölthető dokumentum

 

Az ügyben azonban fellebbezés történt, így a Nemzeti Választási Bizottság is tárgyalta 2018. április 10-én. A helyi bizottság határozatát részben megváltoztatta, a kifogásnak részben helyt adott, és megállapította, hogy a Baja Marketing Kft. megsértette a választási eljárásról szóló a jelöltek és jelölő szervezetek közti esélyegyenlőség alapelvét azzal, hogy a Bajai Televízió 2018. február 20. és március 29. közötti időszak során megjelent Híradó című műsorszámában Zsigó Róbert a Fidesz - MPSZ és a KDNP közös országgyűlési képviselőjelöltjének aránytalanul több megjelenési lehetőséget biztosított, mint más jelölteknek, illetve jelölő szervezetnek.

 

A Nemzeti Választási Bizottság a jogsértőt eltiltotta a további jogsértéstől, kötelezi, hogy jelen határozat rendelkező részét annak közlésétől számított három napon belül a Bajai Televízió médiaszolgáltató Híradó című műsorszáma előtt tegye közzé, továbbá kötelezte arra, hogy 6.900.000 Ft bírságot fizessen meg!

 

A döntés indoklásában szerepelt, hogy a Médiaszolgáltató a választókerületben jelentős eléréssel rendelkezik, ezért a jogsértés széles körben érvényesült. Az esélyegyenlőség megsértése ilyen időtávon  egyértelműen szándékos, a szerkesztési gyakorlat a választási kampány egésze során fenállt. A Médiaszolgáltató önkormányzati médiumként a közhatalom megjelenítője, akiknek a Ve.-nek megfelelő szerkesztési gyakorlatára vonatkozó kúriai joggyakorlat már széles körben ismert. Mindezek alapján a Bizottság a média kampányban való törvénysértő részvétele kiszabható bírság maximumát határozta meg szankcióként. 

 

Viszont a Nemzeti Választási Bizottság a baja.hu honlapon megjelent cikkekkel kapcsolatban bizonyíték hiányában nem állapított meg jogsértést, a Bácskai Napló említett időszakban  megjelent lapszámaival kapcsolatos jogsértés vonatkozásában pedig a Ve 215. §b, pontja alapján érdemi vizsgálat nélkül elutasította a kifogást.

 

A határozat ellen a meghozatalától számított 3 napon belül lehet fellebbezni.

 

A határozat teljes dokumentuma:

Letölthető dokumentum

 

Megkeresésünkre Hajdú Miklós elmondta, hogy a 2014-es önkormányzati választásokkor hasonló ügyben már 3.8 millió forint bírsággal sújtotta a Baja Marketing Kft-t a Kúria.  Kifejezte, hogy önkormányzati képviselőként  szeretné, ha megállapítanák a személyi felelősséget,  hogy ne a város pénzéből  fizessék ki a büntetést, hanem azok akik ténylegesen meghozták ezeket a döntéseket.

 

Mint ismeretes a választási körzet egyéni  küzdelmeit nagy fölénnyel Zsigó Róbert nyerte, ez a döntés a végeredményt nem befolyásolja.

Utoljára frissítve: 2018-04-12 14:22:09

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>