. Ma Auguszta napja van.
Nőttek a kisebbség jogai a testületben
2019-10-28 22:34:41
Nőttek a kisebbség jogai a testületben

Nőttek a kisebbség jogai a testületben

Hétfőn reggel ünnepélyesen megalakult az új bajai képviselő-testület Nyirati Klára polgármester vezetésével. Az új városvezető munkáját két alpolgármester, Hajdú Miklós és László Károly segíti majd. 
 
Új bizottsági struktúra jött létre. Önálló bizottsági képviseletet kapott a környezetvédelem és a civil kapcsolatok ügye. A kultúra a közneveléssel és az ifjúsággal társul (szemben azzal, hogy az előző városvezetés a szociális ügyek mellé sorolta), míg a szociális kérdések az egészségvédelemmel és a sporttal kerültek egy sorba bizottsági feledatkörben is. A városüzemeltetés az új koncepció szerint elválaszthatatlan a városfejlesztéstől.
 
A testületi ülésen döntés született arról is, hogy megszűnnek a frakciók, így az előterjesztő új városvezetés szándékai szerint megszűnnek a falak az eddig egymás ellen harcoló felek közt és könnyebb lesz az együttműködés a város érdekében. 
 
A bajai Fidesz minden lehetséges fórumán azt állította, hogy szűkültek az ellenzék lehetőségei, de valójában ez nem igaz. A Baján ellenzékbe szorult kormánypárt azt sérelmezi, hogy megszűnt a napirend előtti felszólalás lehetősége, ami eddig egy önkényes eszköz volt a polgármester kezében arra, hogy a politikai ellenfeleit szidalmazza. Azt ugyanis eddig a városvezetés dönthette el, ki szólal fel napirend előtt és csak személyes érintettség miatt lehetett felszólalni, alanyi jogon nem. Így a napirend előtti szócsata nem az aktuális kérdések megvitatására szolgált, hanem arra, hogy a fideszes vezetés pocskondiázza az akkor még ellenzékben lévő erőket. 
 
Hogy mivel bővültek az ellenzéki jogosítványok? Például, hogy nem kell a Jogi és Ügyrendi Bizottság hozzájárulása ahhoz, hogy egy előterjesztés a képviselő-testület egésze elé kerüljön és vitázni lehessen róla. Eddig e testület nélkül nem kerülhetett napirendre semmilyen indítvány, ami azt eredményezte, hogy 15 önálló ellenzéki előterjesztésből 13 a kukában végezte.
További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Megtorpant az online vásárlás korábbi növekedési üteme - állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósá...
Bővebben >>