. Ma Auguszta napja van.
Trükkök a kánikula elviselésére nekünk és a növényeinknek
2017-06-28 15:59:35
Trükkök a kánikula elviselésére nekünk és a növényeinknek

Trükkök a kánikula elviselésére nekünk és a növényeinknek

De most…, csak úgy ontja ránk a nap a meleget. Ilyenkor persze fáradtabbak, ingerlékenyebbek is vagyunk, a türelmünk mintha nem is létezett volna, a kertünkről nem is beszélve. Hiába no, embert, növényt egyaránt megvisel a tartós hőség. Vannak pedig apró fogások, illetve magától értetődő dolgok, amivel könnyebbé tudjuk tenni a dögmeleg elviselését. Nem csak a magunk számára.

 

Napvédelem nekünk


Ki ne ismerné már sajnos a szokásos mantrát, hogy nagyon óvatosan kell bánni a napozással, a napon tartózkodással, mert azok a fránya UV sugarak, na azokra vigyázni kell. Unalmas vagy sem, ez sajnos tényleg így van, megfelelő fényvédelem nélkül a napra menni huzamosabb ideig nem kifejezetten javallt, mivel gyakorlatilag percek alatt lehet leégni. És akkor a hosszútávú károsodásokról nem is beszélek.

 

Tehát ami az egyik legfontosabb, a krém, spray vagy egyéb állagú napvédelem bőrünkre. Kalap vagy baseball sapka sem árt a fejünkre, a gyerekeket pedig tényleg ne hagyjuk enélkül szaladgálni a napon. Ezenkívül a meleg ellenére se nagyon hagyjuk szabadon a hátunkat és a vállunkat, egy szellős, vékony pamut anyagú, de legalább rövid ujjal rendelkező póló jól jöhet.

 

Napvédelem növényeinknek


Mert ugye, ha nekünk nem használ a tűző nap, akkor nyilván a kiskertünkben lévő növényeink sem feltétlen lesznek boldogok a erős napsugárzástól. (Hacsak nem extra szárazság és kánikula tűrő növényekkel teli sivatagi atmoszférát teremtettünk a kert végében, de ugye ennek nem igazán nagy a valószínűsége.) Természetesen a legalapvetőbb, amikor már a kerttervezésnél eleve figyelembe vesszük az árnyékot adó növényzetet, kalkulálunk velük, és felhasználjuk az általuk teremtett árnyékolási lehetőségeket. De ha ez nem adott, akkor azért ezt lehet pótolni. Ilyen esetekben a veteményesünknél használhatunk árnyékoló hálót. A takarás mellett oda kell figyelni a jó szellőzésre is, nem szabad minden oldalát rögzíteni.

 

Folyadékpótlás nekünk

„Igyál, igyál, igyál”. No persze vízre gondolt Nagyi, amikor a rekkenő hőségben ezt duruzsolta a fülembe, miközben a barackot pucoltuk lekvárnak. Pedig akkor még nem is volt akkora divat a folyadék fogyasztásra odafigyelni. De igazsága már akkor is volt drága nagyanyámnak, a nyári melegben az egyik legfontosabb dolog, hogy mindig, minden körülmények között megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk. Normál esetben egy felnőtt ember – most egyéb tényezőktől függetlenül – 2 liter felett kell, hogy folyadékot vigyen be a szervezetébe. Kánikulai melegben ez jelentősen megnőhet.

 

Folyadékpótlás növényeinknek

Merthogy nem csak nekünk van ám szükségünk a vízre. Amikor jelentősen megemelkedik a hőmérő higanyszála, a növények vízigénye is megnövekedhet. Ilyenkor kifejezetten fontos, hogy odafigyeljünk az öntözésre, locsolásra. A nagy melegekben a napi két locsolás szinte természetes. A kora reggeli, illetve a késő délutáni, esti órákban az ideális, semmiféleképpen ne napközben, a tűző napon permetezzük rá a jéghideg kút vagy egyéb vizet a slagból, mert nagyon csúnya károkat tudunk okozni szegény veteményesünkben. Ha reggel és este futunk neki a dolognak, baj nem lehet belőle.

 

Hűsítés nekünk


Vizes törölköző a barátod. Amikor tartósan harmincegynehány fokot mutat napokon keresztül minden hőmérő, akkor szoktam én vizespalack, legyező és vizes kéztörlő kombóval járni a városban. A palackot és a legyezőt nem kell bemutatni senkinek, a kéztörlőt meg egyszerűen bevizezem – a nagyon profik éjszakára hűtőbe teszik – induláskor pedig a nyakamba kanyarítom. Sokszor mentett már meg a pokoli melegben menet közben.

 

Hűsítés a növényeinknek


Bizony ez is lehetséges. Gondoljunk csak arra, hogy egy jóféle talajtakarás, egy mulccsal borított közeg hűvösebben tartja a talajfelszínt, csökkenti a párolgást, megvédi a területet a közvetlen napsugárzástól. Talajtakarást utólag is alkalmazhatunk, hosszút távon meghálálják növényeink.

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
Bővebben >>