|
|
|
Tweet |
|
|
|
Talán egészségünknek jót tenne, de azért néha érdemes elcsábulni egy-egy szaftosabb falat után. De mégis, mit válasszunk az egyre bővülő kínálatból?
A klasszikus: a napraforgóolaj Hiába minden küzdelem, a napraforgóolajat nem sikerült kiszorítani a piacról. Nem is kell, hiszen az egyik legmagasabb E-vitamin tartalommal bíró olajunk. Már napi 2 evőkanál fedezi a napi szükségletet egy felnőtt számára. Sajnos, a benne lévő jó dolgok hevítés hatására „eltűnnek”, de a bátrabbak kipróbálhatják salátán is.
A kevésbé klasszikus: az olívaolaj Szintén népszerű, bár ebben még mindig nem vetekedhet a napraforgóolajjal. De abban igen, hogy összetevői - azok közül is a hidroxitirosol – felveszik a harcot a rákkal. Figyeljünk oda, hogy inkább kicsit drágább, de minőségibb olívaolajat válasszunk, mert a gyengébbek már kevés egészséges összetevőt tartalmaznak. Jó tudni, hogy a hidegen sajtolt olívaolajat jobb hűvös helyen, pincében, kamrában tartani.
Dióolaj Szervezetünk számára rengeteg előnnyel járhat, ha rendszeresen fogyasztjuk. Többek között regenerálja a bőrt, jót tesz az anyagcserének és erősíti az immunrendszert. Saláták, zöldségételek ízesítője lehet, de a hagyományos ajakbalzsam egyik alkotójaként is ismert. Szezámolaj Jó, ha tudjuk, hogy különbséget kell tennünk a világosabb, semleges ízű és a borostyános árnyalatú, ízében intenzívebb szezámolaj között. Leginkább Kelet-Ázsiában ismerik, de manapság mi is kezdjük felfedezni magunknak. Hevíteni nem ajánlatos, de salátáknak kitűnő ízt ad.
Kukoricaolaj Sütéshez kiváló, hiszen semleges ízzel bír. Emellett sok E-vitamint tartalmaz és csökkenti a koleszterinszintet is.
Az édes mandulaolaj A mandulaolaj keserű változata inkább külső alkalmazásra jó. Ezzel szemben az édes kis adagban légúti megbetegedések, étvágytalanság és emésztési zavarok gyógyítója lehet. Sőt, tanulmányok szerint a mellrák ellen is hatékonyan küzd.
Repceolaj Ha a többi növényi olajhoz hasonlítjuk, a repceolaj nagy arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat. Lassítja az öregedés folyamatát, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. E-vitamin tartalma magas, illetve a benne lévő karotinoidok, mint antioxidánsok dolgoznak szervezetünkben.
Forrás: gesund.at |
|
|
|