BAJAI HÍRHATÁR - Házi hamburger zsemle - így készítsd el saját kezűleg!

BAJAI HÍRHATÁR
   
 2024.04.19.
 Péntek
Ma Emma napja van.
Holnap Konrád, Tivadar napja lesz.
   EUR árfolyam
   395,06 Ft
   CHF árfolyam
   408,46 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 02. 11. 14:20     


Házi hamburger zsemle - így készítsd el saját kezűleg!
A hamburger még jobban fog esni, ha otthon készíted el, teljesen az alapoktól, azaz Te magad sütöd meg hozzá a zsemlét is. Nemcsak finomabb lesz így, mint a gyors éttermekben, hamburgerezőkben, vagy hipermarketekben kapható hamburgerzsemle, hanem sokkal olcsóbb is! Ráadásul pontosan tudod, hogy miből készült.

Házi hamburger zsemle


Hozzávalók 8 db-hoz:

  • 50 dkg búzaliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 10 dkg joghurt (v. 1,5 %-os tejföl)
  • 4 dkg olaj
  • 1 tk só
  • 1 db tojás
  • 2 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 20 gramm friss élesztő

  • 1 kisebb tojás a lekenéshez

  • ízlés szerint szezámmag a szóráshoz
 

Elkészítés:

A langyos tejet keverjük össze a cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt, egy konyharuhával takarjuk le, és pár perc alatt futtassuk fel.

 

A keverőtálba tegyük bele az olajat, az egész tojást, a joghurtot, és öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt. 

 

A lisztet keverjük össze a sóval, és szitáljuk a többi hozzávalóra, majd kb. 10 perc alatt dagasszuk meg a tésztát.  Addig dagasszuk a tésztát, még elválik a tál falától, és szép sima lesz. (természetesen kézzel, vagy kenyérsütőgéppel is megdagaszthatjuk a tésztát)

 

A kelesztőtálat vékonyan kenjük ki olajjal, majd tegyük bele a gömbölyűre megformázott tésztát, és azt is kenjük le vékonyan olajjal. Ezután fedjük le a tálat, majd langyos helyen 1-1,5 óra alatt kelesszük duplájára.

 

Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki a tálból, és kézzel kissé lapogassuk el, majd vágjuk fel 8 egyforma cikkre. 

 

Ezután egyesével formázzuk szép gömbölyűre, majd helyezzük egymástól távolabb egy sütőpapírral kibélelt tepsire. (érdemes két tepsire elosztani, mert sütés közben megnőnek)

 

Ezután enyhén lisztezett kézzel, lapítsuk el kb. 2 cm vastagságúra a tésztagolyókat, majd takarjuk le egy konyharuhával, és szobahőmérsékleten kelesszük újra 30 percig.

 

Közvetlenül sütés előtt kenjük le tojással, majd ízlés szerint szórjuk meg szezámmaggal.

 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 180 fokon 25-30 perc alatt süssük szép pirosra. (én 180 fokon sütöttem alsó-felső állásnál 25 percig)

A sütőből kivéve spricceljük le hideg vízzel, majd helyezzük rácsra, és úgy hűtsük ki.

 

Kínáld ízlés szerint húspogácsával, sajttal és zöldségekkel vagy akár tépett hússal!

 

Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu


További hírek

  Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Magyar Péter, a hiányzó hős
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  Bodrogi Gyula 90 éves lett
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
2024. 04. 12. 14:15 hirhatar.hu
  Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
2024. 04. 09. 19:50 hirhatar.hu
  Romos, penészes cserelakást ajánlott a MÁV a mini-Dubaj helyett
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Karsai Dániel befejezi ügyvédi tevékenységét és kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  A Kúrián is győzött, mégsem jut hozzá a kétmilliárdhoz
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu





IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport