BAJAI HÍRHATÁR - Házi hamburger zsemle - így készítsd el saját kezűleg!

BAJAI HÍRHATÁR
   
 2019.01.19.
 Szombat
Ma Sára napja van.
Holnap Sebestyén napja lesz.
   EUR árfolyam
   318,92 Ft
   CHF árfolyam
   281,46 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 02. 11. 14:20     


Házi hamburger zsemle - így készítsd el saját kezűleg!
A hamburger még jobban fog esni, ha otthon készíted el, teljesen az alapoktól, azaz Te magad sütöd meg hozzá a zsemlét is. Nemcsak finomabb lesz így, mint a gyors éttermekben, hamburgerezőkben, vagy hipermarketekben kapható hamburgerzsemle, hanem sokkal olcsóbb is! Ráadásul pontosan tudod, hogy miből készült.

Házi hamburger zsemle


Hozzávalók 8 db-hoz:

  • 50 dkg búzaliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 10 dkg joghurt (v. 1,5 %-os tejföl)
  • 4 dkg olaj
  • 1 tk só
  • 1 db tojás
  • 2 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 20 gramm friss élesztő

  • 1 kisebb tojás a lekenéshez

  • ízlés szerint szezámmag a szóráshoz
 

Elkészítés:

A langyos tejet keverjük össze a cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt, egy konyharuhával takarjuk le, és pár perc alatt futtassuk fel.

 

A keverőtálba tegyük bele az olajat, az egész tojást, a joghurtot, és öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt. 

 

A lisztet keverjük össze a sóval, és szitáljuk a többi hozzávalóra, majd kb. 10 perc alatt dagasszuk meg a tésztát.  Addig dagasszuk a tésztát, még elválik a tál falától, és szép sima lesz. (természetesen kézzel, vagy kenyérsütőgéppel is megdagaszthatjuk a tésztát)

 

A kelesztőtálat vékonyan kenjük ki olajjal, majd tegyük bele a gömbölyűre megformázott tésztát, és azt is kenjük le vékonyan olajjal. Ezután fedjük le a tálat, majd langyos helyen 1-1,5 óra alatt kelesszük duplájára.

 

Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki a tálból, és kézzel kissé lapogassuk el, majd vágjuk fel 8 egyforma cikkre. 

 

Ezután egyesével formázzuk szép gömbölyűre, majd helyezzük egymástól távolabb egy sütőpapírral kibélelt tepsire. (érdemes két tepsire elosztani, mert sütés közben megnőnek)

 

Ezután enyhén lisztezett kézzel, lapítsuk el kb. 2 cm vastagságúra a tésztagolyókat, majd takarjuk le egy konyharuhával, és szobahőmérsékleten kelesszük újra 30 percig.

 

Közvetlenül sütés előtt kenjük le tojással, majd ízlés szerint szórjuk meg szezámmaggal.

 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 180 fokon 25-30 perc alatt süssük szép pirosra. (én 180 fokon sütöttem alsó-felső állásnál 25 percig)

A sütőből kivéve spricceljük le hideg vízzel, majd helyezzük rácsra, és úgy hűtsük ki.

 

Kínáld ízlés szerint húspogácsával, sajttal és zöldségekkel vagy akár tépett hússal!

 

Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu


További hírek

  Szeptembertől jelentősen változik a Pilis-völgyben a buszközlekedés
2018. 08. 30. 13:00 hirhatar.hu
  Nyolc személyautót rongált meg
2018. 05. 07. 10:44 bajai-hirhatar.hu
  Történelmi focisiker Sepsiszentgyörgyön
2018. 05. 06. 10:27 bajai-hirhatar.hu
  Elütöttek Baján egy gyalogost
2018. 04. 15. 12:20 bajai-hirhatar.hu
  Őrizetben a bajai kábítószer-kereskedő
2018. 04. 13. 11:47 bajai-hirhatar.hu
  Közel 7 millió forintra büntették a Baja Marketing Kft-ét
2018. 04. 12. 14:17 bajai-hirhatar.hu
  A sofőr kimosdatása érdekében hamisan vallottak az utasok
2018. 04. 12. 09:54 bajai-hirhatar.hu
  Visszavonul minden idők egyik legjobb magyar kézilabdázója
2018. 03. 22. 10:26 bajai-hirhatar.hu
  Elektromos halászgéppel fogták ki az orvhalászok a dunai harcsákat
2018. 03. 21. 09:27 bajai-hirhatar.hu
  A héten is lesznek mínuszok
2018. 03. 19. 11:10 bajai-hirhatar.hu





IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport