BAJAI HÍRHATÁR - Hiszünk abban, hogy a magyar emberek nem törnek meg!

BAJAI HÍRHATÁR
   
 2019.11.19.
 Kedd
Ma Erzsébet napja van.
Holnap Jolán napja lesz.
   EUR árfolyam
   335,36 Ft
   CHF árfolyam
   306,01 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 11. 05. 14:33     


Hiszünk abban, hogy a magyar emberek nem törnek meg!
Hogyan lehet megállítani a kormányzati korrupciót, és milyen esélye van Magyarországnak, hogy elinduljon felfelé? – a Tiszta Lapnak adott interjút az LMP két társelnöke, Szél Bernadett és Hadházy Ákos.

Tiszta Lap: Az LMP szemmel láthatóan kilóg a többi magyarországi párt közül. Mi a különbség?


Szél Bernadett: Nem kérünk az eddigi korrupt és sunda-bundázó magyar politikai elitből. A kisebb rosszat megválasztani nem jelent megoldást. Azért jöttünk létre, hogy legyen olyan választási lehetőség, amelyik nem alkuszik meg. A politika hitelességi kérdés, őszinte elkötelezettség nélkül hatalomtechnikai játékká válik, ahogy azt a Fidesznél látjuk a migránskérdésre adott válaszaikból, vagy ahogy a baloldali pártok azzal vannak elfoglalva, hogyan osztogassák egymás között a meg nem lévő mandátumaikat, miközben nincsenek valódi válaszaik Magyarország problémáira.

 

TL: Hadházy Ákos nyáron lett az LMP társelnöke. Miért gondolta azt, hogy a jelenlegi politikai helyzetben érdemes belevágni egy ilyen kalandba?


Hadházy Ákos: Mert hiszek abban, hogy a „polgár” szó nemcsak lózung lehet, hanem elkötelezett politikával öntudatos, független és jól képzett polgárok országa lehetünk. De azt is tudni kell, hogy a következő néhány évben hosszú évtizedekre eldől Magyarország sorsa. A 2022-ig érkező európai uniós pénzek soha vissza nem térő lehetőséget adnak arra, hogy felvirágoztassuk az országot.

 

Ugyanakkor azt látjuk, hogy ezen források legnagyobb részét ellopják. Sorsdöntő lesz a 2018-as választás ebből a szempontból is, talán az utolsó lehetőség fejlődő pályára állítani az országot. A korrupció elleni küzdelem tétje emiatt óriási.

 

TLMi a legnagyobb baj az országban, és mit lehet tenni az ellen?


Sz.B.: Magyarország akkor fog előrelépni, ha 8 óra munkából tisztességesen meg lehet élni. Az óriási méreteket öltő kivándorlás vagy a születések alacsony száma is az alacsony bérek következménye. Ez mindenre hat. Ha nem lesz változás, akkor végérvényesen kiürül és elöregszik az ország. Ötpontos akciótervet készítettünk a problémák megoldására: munkahelyteremtés, adórendszerváltás, szakképzés, oktatási források emelése, szociális bérlakásprogram. Végig kell csinálni.

 

TL: A korrupció elleni harc köthető leginkább önhöz. Miért pont ez találta meg?


H.Á.: A korrupció nemcsak azért káros, mert erkölcstelen és csúnya dolog, hanem azért is, mertrengeteg pénzt elveszít az ország miatta. Ha csökkentenénk, akkor az rengeteg plusz pénzt jelentene a költségvetésnek. Abból pedig helyre lehetne pofozni az egészségügyet, az oktatást, vagy jelentősen lehetne csökkenteni az adókat. Horribilis pénzekről van szó, amit néhány egyszerű törvény megváltoztatásával meg lehetne menteni a társadalom számára. Gondolok itt az offshore, vagyis a külföldre kilopott adózatlan milliárdokra, vagy a baráti cégeknek extrémen túlárazott állami megrendelésekre, vagy a kormány segítségével szisztematikusan ellopott uniós milliárdokra.

 

TL: Mit jelent ez a gazdaságra nézve?


H.Á.: Az EU-s pénzek többségét jelenleg azok a cégek kapják, amelyek hajlandóak belemenni a svindlikbe, a tisztességes vállalkozások pedig ezáltal hátrányba kerülnek, és idővel elsorvadnak. A kormány több ezer milliárd forintot oszt szét baráti céghálózatoknak, így Magyarországon szinte csak olyan cégek maradnak talpon, amelyek csalók. Ez a folyamat alapjaiban teszi tönkre a piacot, és versenyképtelenné teszi Magyarország gazdasági teljesítményét is. Nagyon fontos megérteni, hogy ugyan jól szabályozott, de egészséges piac nélkül nincs jól működő gazdaság.

 

Sz.B.: Ez egy komplex rendszer, egymásra hatnak a folyamatok. Pont emiatt azokat a csomópontokat emeltük ki, amelyekben párhuzamosan kell beavatkozni ahhoz, hogy eredményeket tudjunk elérni. Az LMP-nek átgondolt programja van abban a tekintetben, hogy ha az egyik alrendszeren változtatunk, akkor annak milyen hatása lesz a másikra.

 

TL: Mit tehet az LMP azért, hogy Magyarország boldogabb hely legyen?


H.Á.: Jelenleg annyi a mozgásterünk, hogy feltárjuk és nyilvánosságra hozzuk a visszaéléseket, és világosan elmondjuk, hogy ez a pénz hiányzik az oktatásból, az egészségügyből és a fizetésekből. Azt is el kell mondanunk, hogy egyszerű törvényekkel igenis csökkenthető a korrupció. Ahhoz, hogy változtatni tudjunk, ahhoz a választók felhatalmazására van szükségünk. Magyarország akkor lesz sikeres, ha nemcsak leváltjuk a kormányt 2018-ban, de egészen mást csinálunk, mint az előző évtizedekben. Elég volt az egy helyben járásból.

 

TL: Teljesen őszintén! Lát arra esélyt, hogy Magyarország sorsa pozitív fordulatot vesz?


Sz.B.: Ha nem hinnék benne, akkor nem is csinálnám. Erre jött létre az LMP. Van egy olyan párt, amelyiket nem tudták betörni, és én hiszek abban, hogy a magyar embereket sem tudják betörni.

 

Forrás: lehetmas.hu


További hírek

  Már Borkai utódját tolja a Fidesz Győrött
2019. 11. 12. 16:35 hirhatar.hu
  DK-tag lett Kálmán Olga – s rögvest a párt által delegált fővárosi alpolgármester munkatársa lett
2019. 11. 10. 16:37 hirhatar.hu
  Pokorni 2.0: Nyilasbűnökkel vádolt nagyapja nevét lekapartatná a turulemlékműről a hegyvidéki polgármester
2019. 11. 10. 10:54 hirhatar.hu
  Kihallgatják a Ripost és az Origo főszerkesztőit a Donáth Annát támadó leszbikus rágalmazás miatt
2019. 11. 10. 10:54 hirhatar.hu
  Magán kezdte a spórolást az új városvezetés
2019. 10. 29. 17:18 bajai-hirhatar.hu
  Bari Bernadett ellenzékben nyomban a demokráciáért kezdett aggódni
2019. 10. 29. 11:28 bajai-hirhatar.hu
  Dupla lelépési pénzt adott volna Rácz Péter Fercsákéknak
2019. 10. 29. 07:26 bajai-hirhatar.hu
  Nőttek a kisebbség jogai a testületben
2019. 10. 28. 22:34 bajai-hirhatar.hu
  Hétfőn kezdődhet a bajai önkormányzati cégek átvilágítása
2019. 10. 25. 18:10 bajai-hirhatar.hu
  Nyilvánosak lesznek a bajai vagyonnyilatkozatok
2019. 10. 25. 09:42 bajai-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport