BAJAI HÍRHATÁR - Kiemelkedő gazdagságú szarmata temetkezések Dusnok határában

BAJAI HÍRHATÁR
   
 2019.05.23.
 Csütörtök
Ma Dezső napja van.
Holnap Eszter napja lesz.
   EUR árfolyam
   326,71 Ft
   CHF árfolyam
   289,65 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 10. 14. 21:04     


Kiemelkedő gazdagságú szarmata temetkezések Dusnok határában
Dusnok környékén a kalocsai Viski Károly Múzeum és a bajai Türr István Múzeum munkatársai egy közös leletmentő ásatás keretében két, igen gazdag szarmata kori temetkezést tártak fel, ám további érdekességre is fény derült a feltárás során.

A lelőhely már az 1950-es évektől ismert volt, azonban csak a felszínen talált leletek árulkodtak arról, hogy valaha lakott volt a terület. Egy dusnoki lakos, Gerjeni Antal a Viski Károly Múzeumba honfoglalás kori vereteket és szarmata emailos, zománcos díszítésű fibulát szolgáltatott be a szóban forgó lelőhelyről ez év tavaszán. Mindkét tárgytípus az adott korszak gazdagabb rétegeinek tárgytípusai.

A kalocsai múzeum régésze és az ásatás vezetője Szabóné Lantos Andrea, a bajai múzeum régészével, Andrási Rékával közreműködve, valamint Fekete Róbert és Sultis László restaurátorok részvételével október első hetében megkezdték az 5 napos leletmentést. A szerencsés szelvények kijelölése meghozta a sikert, s két női, szarmata sír látott napvilágot, melyek ritka és ékes ékszerekkel, használati eszközökkel voltak ellátva.

Az 1. sírban egy díszes, ezüstlemezzel borított bronz fibula – ruhakapcsoló tű – került elő az elhunyt nő mellkasán, s egy érdekes,szintén bronzból készült kocka alakú dísz a nyakán, mely a nyakláncára volt egykor felfűzve. Továbbá különböző anyagú és formájú gyöngyök, melyek a szarmata nő nyakláncát, egykori ruháját, s az oldalán elhelyezkedő kisebb tároló táskáját díszítette.

 

A kis táskában szokatlanul nagyméretű üveggyöngy került elő, illetve ép, óriási méretű kalcedon gyöngyök. Továbbá, egy igen érdekes szokás volt megfigyelhető, hiszen az előbb említett kistáskába helyezték el a fülbevalópárját is. Kisebb használati eszközöket, mint egy orsógombot, bronztűt illetve egy csontnyelű kést is tettek a sírba.

A 2. temetkezésben egy kiemelkedő szépségű, ép, ezüstből készült, koncentrikus körökkel díszített kör alakú tükör került elő az elhunyt jobb medencelapátján. A 2. sírban is nagyon gyönyörű gyöngyanyag díszítette egykor az elhunyt öltözetét. A nyaklánca borostyángyöngyökből állt, mely szintén nem adatott meg mindenkinek. Karperecét kisebb méretű üveggyöngyök ékesítették.

A sírban ún. gömböcskés vagy dudoros gyűrűk kerültek elő, melyeket az övre felvarrva viseltek, s valószínűleg valamiféle amulett funkciót töltött be. Ezen sír esetében is sikerült dokumentálni a gyöngyös kistáskában fellelhető fülbevalót, azonban csak egy kisebb töredékét figyelték meg a régészek.

 

A temetkezések másik kiemelkedő fontossága a gazdag leletanyaguk mellett, hogy a sírok rabolatlanok voltak.

A feltárás során bizonyossá vált, hogy a szarmata temető alatt egy kelta telep is található. Az 1. sír szintje alatt különböző objektumfoltok rajzolódtak ki melyből kelta, grafitos kerámia látott napvilágot.

 A közeljövőben remélhetőleg folytatódnak a munkálatok, s mindkét népesség nyomait sikerül teljesen feltárni a régészeknek. Továbbá, a szórványként előkerült honfoglalás kori lószerszámok „gazdáját” is tovább kutatják. A lelőhely nagyon értékes és geomorfológiailag kedvező, ártéri terület, hiszen minimum három kultúra, népesség nyomait sikerült dokumentálni, melyek több mint ezer évre visszanyúlnak.

 

Szabóné Lantos Andrea – Andrási Réka


További hírek

  Szeptembertől jelentősen változik a Pilis-völgyben a buszközlekedés
2018. 08. 30. 13:00 hirhatar.hu
  Nyolc személyautót rongált meg
2018. 05. 07. 10:44 bajai-hirhatar.hu
  Történelmi focisiker Sepsiszentgyörgyön
2018. 05. 06. 10:27 bajai-hirhatar.hu
  Elütöttek Baján egy gyalogost
2018. 04. 15. 12:20 bajai-hirhatar.hu
  Őrizetben a bajai kábítószer-kereskedő
2018. 04. 13. 11:47 bajai-hirhatar.hu
  Közel 7 millió forintra büntették a Baja Marketing Kft-ét
2018. 04. 12. 14:17 bajai-hirhatar.hu
  A sofőr kimosdatása érdekében hamisan vallottak az utasok
2018. 04. 12. 09:54 bajai-hirhatar.hu
  Visszavonul minden idők egyik legjobb magyar kézilabdázója
2018. 03. 22. 10:26 bajai-hirhatar.hu
  Elektromos halászgéppel fogták ki az orvhalászok a dunai harcsákat
2018. 03. 21. 09:27 bajai-hirhatar.hu
  A héten is lesznek mínuszok
2018. 03. 19. 11:10 bajai-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport