BAJAI HÍRHATÁR - Látni és látszani 2016

BAJAI HÍRHATÁR
   
 2023.03.27.
 Hétfő
Ma Emánuel napja van.
Holnap Hajnalka napja lesz.
   EUR árfolyam
   388,21 Ft
   CHF árfolyam
   394,09 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 11. 09. 17:38     


Látni és látszani 2016
Az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottsága által meghirdetett „Látni és Látszani” elnevezésű kampányhoz a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága és a Bajai Rendőrkapitányság idén is csatlakozott.

Az ORFK-OBB által meghirdetett kampány elsődleges indoka, hogy a nyár elmúltával az időjárás az őszi, majd a téli évszaknak megfelelően megváltozik, és ezzel együtt az út-, és látási viszonyok is romlanak, melyek a közlekedésbiztonságra is kedvezőtlen hatást gyakorolnak. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottságának további célja a kampány során:

 

-          a gépjárművezetők figyelmének felhívása az őszi, téli időszak balesetveszélyeire, a megváltozott közlekedési körülményekre,

-          járművezetők figyelmének felhívása a járműveik kifogástalan műszaki állapotban tartásának fontosságára, a biztonságos közlekedéshez szükséges feltételek meglétére,

-          a gyalogosok és kerékpárosok esti sötétség és korlátozott látási viszonyok között történő közlekedésének ellenőrzése, figyelemfelhívás a helyes közlekedési magatartásra,

-          motiválni a közlekedőket és formálni gondolkodásukat a helyes, jogkövető, szabálytudatos közlekedési magatartás kialakításában a reklám propaganda ajándékok (láthatósági mellény, kerékpáros villogó) kiosztásával.

-          szabályszegés észlelése esetén a megfelelő szankció alkalmazása 

 

A „Látni és Látszani” kampány időszakai:

Az országos kampány keretében a személy- és tehergépkocsik, a motorkerékpárok és a kerékpárok vezetői 2016. október 15-e és december 10-e között térítésmentesen élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy az akcióhoz csatlakozott szervizekben a járművük láthatóságáért felelős alkatrészeket – és most első ízben a szélvédők állapotát is – megvizsgálják, míg a regisztrált optikákban díjmentes látásellenőrzéssel és hasznos tanácsokkal várják a járművezetőket.

A kampányban résztvevő szervizek és optikai szaküzletek listája megtekinthető a folyamatosan aktualizálásra kerülő www.latnieslatszani.hu internetes oldalon.

 

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság - és így a Bajai Rendőrkapitányság is - az alábbi szempontok figyelembe vétele mellett egyéb programokkal is csatlakozik a kampányhoz:

 

Az illetékességi területünkön található települések többsége nagy kiterjedésű tanyavilággal rendelkezik, ahol jelentős lélekszámú lakosság él. Egy-egy városnak, településnek nagy vonzása van (munkahelyek, bevásárlás, iskola, óvoda, egészségügyi ellátás, stb.), melyet a lakott területen kívül élők autóbusszal, kerékpárral, esetleg gyalogosan közelítenek meg. A tavalyi őszi kampányunk során gyűjtött tapasztalataink azt igazolják, hogy az autóbuszon utazók többsége, akik lakott területen kívüli buszmegállókban szállnak fel vagy le, és szürkületben, sötétségben kénytelenek gyalogolni az úttesten, vagy az útpadkán, nincsenek tisztában a legalapvetőbb ide vonatkozó gyalogos közlekedési szabályokkal, nincs megfelelő védőöltözékük, s ezáltal fokozott veszélynek vannak kitéve.

 

A fentiek figyelembe vétele mellett a

-          tömegközlekedési eszközön történő utazást követően, lakott területen kívül, esti sötétség vagy korlátozott látási viszonyok mellett úttesten, útpadkán közlekedő gyalogosok, 

-          lakott területen kívül, tanyán élő emberek,

-          lakott területen kívül, esti sötétség vagy korlátozott látási viszonyok között közlekedő kerékpárosok,

-          gépjárművezetők

közlekedői csoportjainak megszólításával 2016. november 07. és december 10. között, több alkalommal közúti ellenőrzést kerül végrehajtásra.

 

Gépjárművezetők figyelemfelhívása

 

A közterületi szolgálatot ellátó állomány a közúti közlekedésben résztvevő járművekre és vezetőikre kiterjedő álló ellenőrzést hajt végre a fenti célok szem előtt tartásával. A lehetőségekhez mérten az álló ellenőrzésbe bevonnak olyan helyi gépjármű-karbantartással foglalkozó szervizeket, akik partnerek tudnak lenni az ellenőrzés helyszínén térítésmentesen végrehajtott járműellenőrzésben, járműállapot-felmérésben (pl. hűtőfolyadék, szélvédőmosó folyadék megfelelősége, gumik állapota, stb.). Az ellenőrzés során átadásra kerül reklámkiadvány, továbbá propagálják a „Látni és Látszani” programba bevont szervizek, optikusok megkeresését.

 

Kerékpárosok figyelemfelhívása

 

A kampánynapokon a kerékpárosok közlekedésének, valamint a járművük műszaki állapotának ellenőrzését végzik majd a rendőrök, a szabályos közlekedésre történő figyelemfelhívás érdekében.

A rendőrök ellenőrzik a világítóberendezéseket, fékrendszerek helyes működését, fényvisszaverők meglétét. A tervek szerint a nagyszámú kerékpárral munkába járó embereket foglalkoztató munkahelyek és általános iskolák közelében ugyancsak ellenőrzik a kerékpárral közlekedőket. A járművek ellenőrzéséről „Kerékpár- ellenőrzési lap” kerül kitöltésre, amelynek egy példányát a kerékpárosnak adnak át.

A fentiek mellett egyes településeken a tanya- és falugondnokok a KMB-s kollégák bevonásával a tanyákon élő emberek számára a kampány napjain és időtartamában láthatósági mellényt osztanak ki a területükön élő közlekedőknek.

 

Gyalogosok figyelemfelhívása

 

A közúti ellenőrzésekkel kapcsolatosan - várhatóan az esti sötétedést követő néhány órában - néhány helyközi autóbusz járaton a helyes gyalogos közlekedési magatartásra történő figyelem felhívás mellett, láthatósági mellények kiosztására kerül sor a lakott területen kívül, közvilágítás nélküli útszakaszokon levő megállóhelyeknél le- és felszálló utasok számára. Az autóbuszon egyenruhában utazó rendőr kolléga adja át a le-, felszálló utasnak a mellényt.

 

Baja, 2016. november 08.

 

Bajai Rendőrkapitányság


További hírek

  Orgiára hívta Schadl későbbi vádlott társát
2023. 03. 22. 19:50 hirhatar.hu
  Imatermeket nyitott a Corvinus Egyetem
2023. 03. 22. 19:50 hirhatar.hu
  Lánczi András és Orbán Viktor, avagy Magyarország vége
2023. 03. 22. 19:50 hirhatar.hu
  A magyar világsztár férje után nyomoz a rendőrség hűtlen kezelés vádjával
2023. 03. 17. 19:48 hirhatar.hu
  Feltárult Hosszú Katinka titka
2023. 03. 17. 19:48 hirhatar.hu
  Lovagkeresztet kapott a „lúgosorvost” mentegető orvos
2023. 03. 17. 19:48 hirhatar.hu
  Nyomoz a rendőrség a Szálasi-emlékmű miatt
2023. 03. 12. 16:43 hirhatar.hu
  Brutálisan elszabadulhatnak az árak májustól
2023. 03. 12. 16:43 hirhatar.hu
  Bizarr szélsőjobboldali hakni az Edda zenekar nevével
2023. 03. 12. 16:43 hirhatar.hu
  Varga Judit megerősítette, hogy válnak, bár pillanatnyilag férje törölte ezt a bejegyzést
2023. 03. 08. 17:23 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport