|
|
|
Tweet |
|
|
|
Gyerekkoromra emlékeztet mindkét virágos fa, a bodza és az akác is. Az akác azért, mert hazafelé az iskolából gyakran eszegettük a virágát – vigyázat, hányingert okozhat, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk. A bodza pedig természetesen az utánozhatatlan ízű házi bodza ivólé és bodzaszörp miatt. De mire is jó ez a két növény, mint gyógynövény?
A bodzáról dióhéjban A bodzának nemcsak a virágát, hanem a levelét és a termését is fel lehet használni. A májusi és júniusi virágzás idején gyűjtik be a fehér ernyőket és a zöld leveleit is, amelyből szárítás után gyógytea illetve főzet is készülhet. Az ivóléhez és szörphöz frissen használjuk.
A virága többek között azért is értékes, mert szaponinokat, flavonoidokat, csersavakat és nyálkaanyagot is tartalmaznak. A levelében főként cseranyag és sambunigringlikozid találhataó. A termést már teljesen érett állapotban gyűjtik be, ebből is készülhet szörp, sőt lekvár is. Ebben már vitaminokat is felfedezhetünk, főként A-, B-, C-vitamin van benne, ezenkívül folsav és vas.
Mire használják a bodzát? A légúti panaszok, a torokfájás, az influenza egyik kellemes ellenszere lehet a bodzavirág. Jó köptető, és izzasztó hatása is van. Természetes vízhajtónak is alkalmazzák. Állítólag a fogyókúra során is profitálhatunk a bodzatea fogyasztásából. A termése hashajtó és emésztést serkentő hatásáról ismert.
Bodzás receptek Izgalmas finomságok készülhetnek bodzavirágból, amelyet nemcsak ital készítéséhez használhatunk fel, hanem süteményekhez, krémekhez is.
Az illatos akácos út A fehér akác virágát gyűjtjük gyógyászati és kulináris célokra. A fehér akácból is főzhető gyógytea, amelyet szintén hurutos betegségek kezelésére, megfázásra ajánlanak. Csillapítja a köhögést és oldja a nyákot. Vízhajtó hatása is van. Ami különösen értékessé teszi, az a savlekötő hatása, mely miatt gyomorsavtúltengésre és reflux ellen is javasolják. Oldja a görcsöt is, és székrekedés, de akár hasmenés ellen is bevethető, így a gyomornak egyértelműen jót tesz bélnyugtató hatásával. A migrén ellen is bevetheted. Gyógyteája A szárított akácvirágból forrázatott készítünk egy teáskanálnyi virág és 2-2,5 dl forróvíz segítségével. Esetleg egy kis mézzel és citrommal ízesíthető. Vízhajtáshoz reggel, savcsökkentéshez esete érdemes meginni – ez esetben üresen, ízesítés nélkül. Torokfájás esetén naponta kétszer fogyasszuk, 1-2 hétig.
Az akácméz Az egyik legfinomabb mézfajta véleményünk szerint. Székrekedésre, torokfájásra fogyasztható. Külsőleg égési sebeknél nyújthat hűsítő támogatást a gyógyuláshoz antibakteriális hatása miatt.
Akácvirág ital Hozzávalók:
(Ízlés szerint több cukorral és citromsavval is elkészíthető, de vigyázzunk, nehogy ezek az összetevők elnyomják az akácvirág finom, lágy ízét.)
Az 5 literes befőttes üveget „csurig” telerakjuk az akácvirággal. Kevés vízzel feloldjuk a citromsavat, majd belecsavarjuk a (bio)citromok levét és beletesszük a lereszelt citromhéjat. Mindezt a 3 liter hideg vízzel együtt ráöntjük a virágokra (ha 5 liter virágunk volt, az üveg teljesen tele lesz). A citromokat, illetve az abból megmaradtakat felkarikázzuk és az üvegbe (amennyire tudjuk a virágok alá) rakjuk. Állni hagyjuk 1-3 napig (tovább ne, illetve meleg helyen inkább 1-2 napig, mert felforrhat).
Miután a pár nap letelt, az üvegből kiszedjük a virágokat és a citromot, majd leszűrjük egy melegítésre alkalmas edénybe. Ehhez még hozzá kell raknunk a cukrot is, úgyhogy fontos, hogy az edény kellően nagy legyen (ebben az esetben 6 literes). A virágokat jól kicsavarjuk. Az átszűrt, kicsavart folyadékhoz hozzátesszük a cukrot (vagy az általunk előnyben részesített édesítőszert), majd elkezdjük melegíteni, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik (fontos, hogy a lének nem szabad forrnia).
Ha ez megtörtént, még kb. 30 percig, kis lángon, gyöngyözésig melegítjük (sterilizálás miatt). A szörpnek szánt üvegeket és tetőket kiforraljuk, illetve a merőkanalat és a tölcsért is forró vízbe mártjuk. Ha a főzetünk elkészült, az üvegekbe töltjük, és azonnal lezárjuk. Néhányszor megforgatjuk a „tárolókat” és betakargatva azokat, hagyjuk, hogy kihűljön a szörpünk. Így tartósítószer nélkül is eláll a frissítő italunk „alapleve”.
(A receptet az erdokostolo.blogspot.hu oldalon találtuk.)
Forrás: gyorgytea.hu, timcsi-gyogynoveny.blogspot.hu |
|
|
|