BAJAI HÍRHATÁR - Modern korunk népbetegsége, a kiégés

BAJAI HÍRHATÁR
   
 2023.09.22.
 Péntek
Ma Móric napja van.
Holnap Tekla napja lesz.
   EUR árfolyam
   386,71 Ft
   CHF árfolyam
   400,81 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 04. 25. 13:02     


Modern korunk népbetegsége, a kiégés
A kiégés (vagy angol nevén burnout) egy olyan alattomos szindróma, ami hosszú idő alatt, fokozatosan uralkodik el rajtunk, és szinte minden embert érint kisebb-nagyobb mértékben. Hogyan ismerhetjük fel a jeleket, és mi az a szint, amikor már segítséget kell kérnünk?

Az állandó teljesítménykényszer börtönében

 

Kiégésről akkor beszélhetünk, ha a lelkünk “energiaraktárai” egyszerűen kimerülnek a túlhajszoltságtól. S hogy ez mikor fordulhat elő? Sajnos manapság gyakrabban, mint gondolnánk. 

 

A legtöbb ember ugyanis állandóan elfoglalt. Reggeltől estig dolgozik, túlórázik, plusz műszakokat vállal, vagy hazaviszi a feladatai egy részét, hogy otthon, a szabadidejében is a munkával foglalkozzon. Ezt csak tetézi, ha az adott munkakör nagy felelősséggel és sok stresszel jár, mert például emberéletekért kell felelni, vagy pénzügyekben komoly döntéseket hozni.

 

Amikor elkezdünk egy foglalkozást űzni, vagy felvesznek az áhított munkahelyre, akkor eleinte teli vagyunk lelkesedéssel, és mindenkinek meg akarjuk mutatni, hogy képesek vagyunk folyamatosan 100%-ot, vagy még annál is többet nyújtani. Arról pedig nem veszünk tudomást, hogy mindez mennyire kimerítő.

 

Előbb-utóbb azonban a motivációnk csökken, és bár továbbra is lelkiismeretesen dolgozunk, de már nem tölt el örömmel, hogy a munkánkat végezzük. Az eddig izgalmasnak tűnő kihívásokat már csak egy plusz problémának látjuk és egyre nehezebben birkózunk meg a ránk háruló teherrel.

 

Végül már ott tartunk, hogy elegünk lesz az egészből, nem tudunk koncentrálni, kimerültek, kedvetlenek leszünk. Ezek a kiégés első jelei. 

 

Mi történhet, ha továbbra sem változtatunk?

 

Eleinte csak a lelkesedésünk tűnik el, később pedig már konkrétan a pokolba kívánjuk az egész munkahelyünket, miközben energiátlannak, levertnek érezzük magunkat. Vannak napok, amikor alig tudunk kikelni az ágyból, állandóan fáradtak vagyunk, éjjelente viszont álmatlanul forgolódunk.

 

Ezen a szinten már mindenképp változtatni kell az életünkön, ami természetesen nem könnyű. Ha egyedül nem megy, akkor ne szégyelljünk segítséget kérni! Súlyos esetben arra is szükség lehet, hogy a megszokott környezetből kiszakadva, egy több hétig tartó intenzív terápiában részesüljünk. Erre a Swan Lake Központban is van lehetőség, ahol a kiégésben szenvedő páciensek gyógyításával is foglalkoznak. 

 

Hogyan lehetünk újra kiegyensúlyozottak?

 

Akár szakértő segítséggel, akár önerőből lépünk a gyógyulás útjára, nagyon fontos, hogy kitartóan és következetesen változtassunk. Először is csökkentenünk kell azoknak a helyzeteknek a számát, amelyek kifárasztanak.

 

Tartsunk sűrűbben szünetet a munkában, vegyünk ki gyakrabban szabadságot, és ne vállaljunk több túlórát! Ne feszegessük folyton a teljesítőképességünk határait, néha lazítsunk egy kicsit, és tanuljunk meg nemet mondani!

 

Legyen egy meghatározott rutinunk, és állítsunk fel magunknak világos szabályokat: például otthon már nem foglalkozunk a munkával, és minden nap szakítunk egy kis időt a hobbinkra!


További hírek

  Lázár János kinyírta Budapest jövőjét
2023. 09. 11. 09:40 hirhatar.hu
  Pintér nyomozókat toboroz kiemelt fizetésért
2023. 09. 11. 09:40 hirhatar.hu
  Tiborcz István letarolta a Svábhegyet új elitklubja körül
2023. 09. 11. 09:40 hirhatar.hu
  Az igazgató sem tudja, miként kerültek az Orbán-idézetek az iskola falára
2023. 09. 03. 10:33 hirhatar.hu
  „Ezek orkok” – Mészáros Lőrincről is nyilatkozott Pesty László
2023. 09. 03. 10:33 hirhatar.hu
  A Hitlerrel lepaktáló Horthyt dicsőíti Lázár
2023. 09. 03. 10:33 hirhatar.hu
  Végelszámolás vár Rákay Philip vállalkozására
2023. 08. 24. 17:41 hirhatar.hu
  Nagy Feró keresztre feszítette magát augusztus 20-a alkalmából
2023. 08. 24. 17:41 hirhatar.hu
  Állami kitüntetést kaptak a posztnáci hangulatú Kitörés túra ötletgazdái
2023. 08. 24. 17:41 hirhatar.hu
  Arcpirító indoklással kapott lovagkeresztet a kádárkor kegyeltje, Csepregi Éva
2023. 08. 19. 11:23 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport