BAJAI HÍRHATÁR - Pedagógusok demonstráltak Baján

BAJAI HÍRHATÁR
   
 2019.07.17.
 Szerda
Ma Endre, Elek napja van.
Holnap Frigyes napja lesz.
   EUR árfolyam
   326,64 Ft
   CHF árfolyam
   294,39 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 02. 11. 02:58     


Pedagógusok demonstráltak Baján
A Pedagógusok Szakszervezet Baja Járási Szervezete, a 13-i budapesti országos tüntetést megelőzően, demonstrációt tartott szerdán (2016. február 10.) délután Baján, Gyertyalánggal a közös jövőnkért, az oktatásért címmel.

Több, mint 200-an gyűltek össze a Déri kertben, pedagógusok, szülők, diákok és nagyszülők, hogy egyetértésüket fejezzék ki.

 

Horváth Péterné kijelentette: Munkaterheink nagymértékben megnövekedtek. Alapvetően minden problémánk ebből ered. Ha csak a pedagógusokról lenne szó, feltehetően hallgatnánk, mert alapjában nagyon türelmesek, kötelességtudóak vagyunk. Sajnos azonban nemcsak a mi munkaterheink növekedtek meg, hanem a gyerekeké is, és ezt már nem hagyhatjuk szó nélkül.

 

A tanulók kötelező óraszámát mindenképpen csökkenteni kell. Az elsajátítandó tananyag mennyisége irreális. Nemcsak a tananyag mennyiségével, hanem a tankönyvekkel is problémánk van. Szeretnénk a tanulóink igényeinek megfelelő könyveket választani. Ne vegyék el tőlünk a tanítás örömét és a gyerekeinktől a gyerekkorukat!


Horváth Péterné elmondta: A pedagógus korfa elöregedett, 50 év körüli az átlagéletkor. Mi már valahogy kibírjuk a nyugdíjig, de a gyerekeinket és a következő generációkat nem nyomoríthatjuk meg, valamit tenni kell!- mondandóját Szent-Györgyi Albert gondolataival zárta: „Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája.”


Kajtár József, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma értelmiségi konföderáció ifjúsági tagozatának alelnöke folytatta a beszédet, aki kiemelte, hogy elsősorban a fiatalokért szólal fel, azokért a fiatalokért, akik hosszú évek óta egyre nehezebb, egyre sanyarúbb helyzetbe kerülnek.

 

Minden fórumon elhangzik, hogy „Tiétek a jövő!”, „Előttetek az élet!”, csak éppen a mai Magyarországon nem lehet élni – tette hozzá az alelnök.

 

Kajtár József megjegyezte: Ha egy fiatal pályakezdő friss szakmunkásvizsgával, vagy diplomával szeretne elhelyezkedni a munka világában, akkor több akadályba ütközik, mint egy akadályfutó az olimpián. Néhány példával próbálta elmagyarázni, olyan területeket említve, mint az egészségügy, rendvédelem, közigazgatás, oktatás, szociális ágazat, ahol a fiatalok nem tudnak érvényesülni, sem érettségivel, sem pedig diplomával.

 

KATT A KÉPRE TOVÁBBI KÉPEKÉRT!

Fehérné Kajtár Hajnalka PSZ BKM-i elnök kijelentette: Úgy hiszem, mindenki számára egyértelmű, hogy napjainkban az ország a pedagógusokra, az iskolákra, az oktatásra figyel! De nem csak a szakma és az oktatásba érintettek figyelnek ma ránk! Figyel a kormány, a regnáló hatalom is. A „nagy testvér” aggódik, mert látja, hogy a pedagógus társadalom, melyet igyekezett megosztani, most egységes, és közösen lép fel a köznevelés rendszere ellen – tette hozzá ez elnök.

 

A Pedagógusok Szakszervezete 2015. november 21-én, a Magyar Közoktatás Napján fórumot tartott „Hogy érzed magad?”címmel.  Ezen a fórumon pedagógusok és a nevelő-oktató munkát segítők mondták el, hogyan is érzik magukat. Valós, elszomorító képet adtak arról, hogy mi is folyik a köznevelésben. Ennek folyatatása a miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levele!


Ez a nyílt levél hozta meg a pedagógus társadalom számára azt a felismerést, hogy vége a velük való játszadozásnak! Erőt adott, hogy elindulhasson egy országos tiltakozási hullám, amelynek egyik állomása ez a mai bajai rendezvény is!

 

Fehérné kijelentette: Most már ki merik, ki merjük mondani a gyermekeink érdekében nem hallgatunk tovább! És mi erre a válasz? Fórumok! Tankerületi fórumok, ahol a kollégák elmondhatták véleményüket, feltehették kérdéseiket a köznevelés rendszerével kapcsolatosan, csak éppen választ nem kaptak azokra, mivel a tankerületi vezetőknek nem volt erre felhatalmazásuk.

 

A Pedagógusok Szakszervezete 25 pontba gyűjtötte össze követeléseit, amelyek átfogóan tudnák rendezni a mai kaotikus állapotokat! Hogy süket fülekre talál-e? Majd meglátjuk!

 

Majd hozzátette: A teljes pedagógustársadalom nevében ki kérem magamnak, hogy mi balhéznánk! Mögöttünk nincs se Soros pénz, se jobb, se baloldali anyagi támogatás, sőt még NOKIÁS doboz sem! Nekünk még biciklire sem futja, nem, hogy azt túltoljuk! És ha már a klasszikusok között járunk, egy remek magyar filmet ajánlanék a „mindent látó szem” figyelmébe!


Tisztelt Miniszter Úr! Indul a bakterház!

 

A Pedagógusok Szakszervezete tiltakozási hullámának itt ma nincs vége, hiszen 2016. február 13-án, szombaton 11 órára elmegyünk Budapestre, a Kossuth térre és a Parlament előtt soroljuk el újra hangosan a rendszer hibáit!

 

Hogy süket fülekre talál-e majd ez a hatalmas tüntetés? Még nem tudom, de azt már igen, hogy egy „cserebogárral” kevesebb lett az EMMI-ben – tette hozzá Fehérné Kajtár Hajnalka.

 

A kezdeményezés sikeres volt, akárcsak a lebonyolítás, mondhatni régóta nem vett részt ennyi ember egy tűntetésen, kezdenek rájönni az emberek arra, hogy "most több kell, mint bekapcsolni a tévét, és megnézni, hogyan döntenek a gyereked sorsáról" (a szek.)


További hírek

  A vári lakászsonglőr Bayer és a „buzik”
2019. 07. 16. 13:07 hirhatar.hu
  Demcsák Zsuzsa visszaesőként három évig nem vezethet
2019. 07. 14. 10:27 hirhatar.hu
  A lángosozás még mindig jó buli – övé lettek a milliomos ligeti pavilonok
2019. 07. 14. 10:27 hirhatar.hu
  Sokan tanulhatnak emberséget frissen világbajnokságot nyert úszónktól
2019. 07. 13. 17:44 hirhatar.hu
  Halló-halló, itt Észak-Korea: a vezér virslit eszik
2019. 07. 13. 13:05 hirhatar.hu
  A DK kilépett az ózdi összefogásból a náci-feelinges jobbikos jelölt miatt
2019. 07. 13. 13:05 hirhatar.hu
  Szexuális fajtalankodási botrány Orbán kedvenc katonaiskolájában
2019. 07. 12. 17:55 hirhatar.hu
  Nem zárták ki pártjából Szanyit – de nagyon megrótták
2019. 07. 12. 10:46 hirhatar.hu
  Az új szlovák elnök kínosan lealázta a magyar államfőket
2019. 07. 12. 10:46 hirhatar.hu
  Cuki: Egy verzió arról, hogy valójában miért is zseni Mészáros Lőrinc
2019. 07. 11. 13:27 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport