BAJAI HÍRHATÁR - Szakadjon ki a mókuskerékből, olvasson szépirodalmat!

BAJAI HÍRHATÁR
   
 2021.12.01.
 Szerda
Ma Elza napja van.
Holnap Melinda napja lesz.
   EUR árfolyam
   366,83 Ft
   CHF árfolyam
   351,60 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 10. 25. 12:50     


Szakadjon ki a mókuskerékből, olvasson szépirodalmat!
Lassan itt vannak a borongósabb napok, amikor jólesik bekuckózni egy forró teával és egy izgalmas könyvvel a lakásba. Az olvasásnak számos jótékony hatása van a mentális és a testi egészségre. Ismerje meg most ezeket!

A stresszűző olvasás

 

Manapság azt mondhatjuk, hogy szinte mindenki olvas, hiszen a telefonokon keresztül nap mint nap szövegek formájában kapják az emberek az információt. Ám ezek hatása nem ugyanaz, mint egy-egy hosszabb, tartalmasabb szövegnek. Azzal talán mindenki tisztában van, hogy az olvasás bővíti a szókincset, megtanít koncentrálni és fejleszti az analitikus gondolkodást.

 

Azt azonban lehet, hogy csak kevesen tudják, de kitűnő stresszűző módszer is lehet. Egy fárasztó munkanap végén egy jó könyv segíthet elfelejteni a gondokat. Egy jó történetben elmerülve kiszállhat a mókuskerékből, amelyet lehet, hogy egész héten hajtott.

 

A vizsgálatok bebizonyították, hogy akár napi harminc perc olvasás is képes csökkenteni a vérnyomást, a szívritmust és a stresszt. Ha valaki mindezt lefekvéskor, az ágyban teszi, akkor pedig az eredménye a kielégítő alvás lehet. 

 

Az unaloműző szépirodalom

 

A szépirodalomra úgy is lehet tekinteni, mint a legjobb ingyenes szórakozási lehetőségre. Mondhatni a szépirodalom olvasása egyfajta szimulátorként is működik, hiszen a történeteken keresztül akár távoli országokba is eljuthat az olvasó, vagy olyan személyek bőrébe bújhat, akik számára érdekesek. Sőt, a könyvek által még az időutazás is lehetséges.

 

A történelmi regény egy nagyon kedvelt műfaja a szépirodalomnak. Segítségével az olvasó szélesebb perspektívát kap egy adott korról. Van, amelyik valós történetet dolgoz fel, és van, amely csak a korszakba repít vissza. Azt, hogy ki melyiket szereti jobban, egyéne válogatja. 

 

Ennek a műfajnak a segítségével árnyaltabb képet kaphat az olvasó egy-egy történelmi szereplőről, de vigyázni is kell vele, hiszen ez minden esetben csak az írói képzelet, amely a múlt mítoszait dolgozza fel. A valóság egy-egy történelmi szereplő jellemét illetően az idő ködébe vész.

 

Az viszont biztos, hogy egy-egy ilyen regény megírása hosszú kutatómunkát kíván meg az írótól. Ma már magyar szerzőktől is remek történelmi regényeket olvashatunk. Ott van például Fábián Janka, akinek könyveit a Mai-Könyv.hu webáruházában is megtalálhatja.

 

Az olvasás közössége

 

A olvasásról, mint tevékenységről az egyedüllét jut a legtöbb ember eszébe. Pedig a szépirodalom szeretete rengeteg közösségi élményhez is juttathatja az olvasót. Sok helyen működnek könyvklubok, amelyekhez érdemes csatlakozni. Vagy ott vannak az időről időre megrendezett író-olvasó találkozók, ahol lehetőség van személyesen is megismerni a szerzőket. Az országban minden évben megszervezik a Könyvhetet, ahol szintén összegyűlik az irodalomszerető emberek köre. 

 

A szépirodalom tehát nem csak minőségi időtöltésre ad lehetőséget a kezünkbe, hanem társasági, közösségi élményt is képes nyújtani, amelyhez érdemes csatlakozni.


További hírek

  Közel egymilliárdot kapott a pártalapításra készülő Gattyán György cége a NER-től
2021. 11. 28. 14:37 hirhatar.hu
  A Kövér igazság
2021. 11. 28. 14:37 hirhatar.hu
  Bajnai Gordon büntetőfeljelentést tesz
2021. 11. 28. 14:37 hirhatar.hu
  Egy éve önkéntes mentős a népszerű magyar nőimitátor
2021. 11. 27. 10:35 hirhatar.hu
  Kovács Kokó István külföldre költözött és nem Azerbajdzsánba
2021. 11. 27. 10:34 hirhatar.hu
  Félévvel ismét meghosszabbítja a veszélyhelyzetet a kormány
2021. 11. 27. 10:34 hirhatar.hu
  Akaratuk ellenére is feltámaszthatják digitálisan az embereket, az adatvédelmi szabályok csak az élőkre vonatkoznak
2021. 11. 24. 13:05 hirhatar.hu
  Csalók élnek vissza a SOTE szaktekintélyének a nevével: potencianövelő eladására használják
2021. 11. 24. 13:05 hirhatar.hu
  Az Orvosi Kamara titkára szerint Orbán politikai okokból titkolja el a járványadatokat
2021. 11. 23. 18:14 hirhatar.hu
  „Ha vicces kedvemben lennék, azt mondanám, hogy MZP a Kétfarkúak miniszterelnök-jelöltje”
2021. 11. 23. 18:14 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport