BAJAI HÍRHATÁR - “Tiszta vizet” a pohárba Baján!

BAJAI HÍRHATÁR
   
 2021.01.27.
 Szerda
Ma Angelika napja van.
Holnap Károly, napja lesz.
   EUR árfolyam
   358,30 Ft
   CHF árfolyam
   332,18 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 01. 18. 19:38     


“Tiszta vizet” a pohárba Baján!
Széll Péter az Együtt Bács-Kiskun 6.sz. választókerületi szervezetének elnöke a mai napon nyílt levelet küldött Baja jelenlegi és előző polgármestereinek, mielőbbi konkrét és megoldásokat közlő válaszaikat kérve.

Közzé tesszük a levelet:

 

Baján és környékén (14-15 településen) közel 5 milliárd Ft-nyi támogatásból ivóvíz-minőség javító program zajlott az elmúlt években. 

 

A konkrét munkák úgy 2012 körül indultak a vállalkozói szerződés Zsigó Róbert akkori polgármester aláírásával, és 2015 októberében jelentette be Fercsák polgármester a Bajai tv által is közvetített záró rendezvényen, hogy a program lezárult, és ezután már kiváló minőségű ivóvíz áll a szolgáltatást igénybevevők rendelkezésére.

 

Nem tudom, Fercsák úr szokott-e néha a fürdőkádjába nézni, mielőtt beleül, mert ha igen, akkor igen csak meglepődhet, hasonlóan a tucatnyi település polgáraihoz, mert a bejelentése nem bizonyult igaznak.

 

Baján 2016-ban és az utóbbi napokban is egymást érik a különböző városrészekből érkező észrevételek. Egyre dühösebb hangú vélemények olvashatóak a közösségi oldalak bajai kommentelőitől, amelyek lényege: “a bajai ivóvíz ocsmány minőségű”!


Nem alkalmanként, hanem gyakran. Képek sora igazolja ezt a sajnálatos körülményt.

 

Mellébeszélést már olvashattunk, hallhattunk eleget a város vezetői részéről ebben a témában is (pl. adjunk időt az új Bajavizes vezetőnek a megoldáshoz, csak egy csőtörés volt, stb.).

 

Hoztak látszatintézkedést is: felmentették a Bajavíz korábbi vezetőjét, akinek -tudtunkkal- a legkevesebb köze volt a beruházás lebonyolításához (hiszen erre egy, a projektet gesztorként irányító bajai önkormányzat polgármesterének irányításával egy különálló projektcéget hoztak létre a projekttársulás hatáskörébe tartozó önálló vezetővel!).

 

Szóval öntsünk végre tiszta vizet a pohárba!


Felszólítjuk Baja város polgármesterét, hogy tegyen végre érdemi lépést az ügyben!


Szerintünk Zsigó Róbert és Fercsák Róbert két vonatkozásban is érintettek:

 

Mindketten bajai polgármesterként elnökei voltak az erre a célra létrehozott projekttársulásnak, így a kivitelezővel való szerződés aláírójaként, majd a projekt lebonyolítását végző projekttársaság vezetőjének munkáltatójaként pontosan tudniuk kell, mi az, amire a kivitelező a szerződésben vállalkozott, és mi az, ami abból megvalósult.

 

Másrészt polgármesteri és képviselői megbízatásukban a bajai polgárok érdekeinek képviselete alapvető kötelességük! A város polgárainak pedig -egyebek mellett- alapvető érdeke a jó minőségű ivóvíz biztosítása.

 

Nézzük a tényeket:

 

-A projekt indulása előtt tartósan jó minőségű ivóvizünk volt Baján. Az ivóvízminőség-javító program lezárása óta gyakran zavaros, koszos vizünk van a város különböző részein.

 

-A helyi sajtóban megjelent városvezetői tájékoztatások alapján a Bajavíz Kft. korábbi vezetője veszélyeztette a program lezárását, azzal, hogy -feltételezhetően- nem akarta leigazolni ezekkel a problémákkal a beruházás befejezését, ezért leváltották.

 

Választ várunk arra, hogy milyen problémákat jelzett a korábbi vezető, és mit tettek a város vezetői ezeknek az észrevételeknek a kivizsgálására?

 

-Bajai polgárokként követeljük, hogy hozzák nyilvánosságra az ivóvízminőség javító program kivitelezői szerződését, hogy tudni lehessen, mi az, amit meg kellett volna jó minőségben valósítania a kivitelezőnek, és mi az, ami abból végül megvalósult!

 

-Bajai polgárokként elvárjuk, hogy mint az ivóvízminőség-javító program projekttársulásának vezetői nyilatkozzanak arról, hogy:

 

-Milyen módon és milyen határidőre fog ez az állapot megváltozni, vagyis mikorra lesz ismét tartósan jó minőségű ivóvíz Baján?

 

-Mikor nyújtanak be, vagy nyújtottak-e be hivatalosan a nyilvánvalóan rossz minőségűvé vált ivóvíz miatt garanciális kifogást a kivitelezőnek?

 

-Ha a garanciális igényünknek nem tesz eleget tartósan jó minőségű ivóvizet eredményezve a kivitelező, akkor azonnal megindítják-e kárigényünk jogi úton való érvényesítését?

 

Mindez azért szükséges, hogy a nyilvánvalóan rossz minőséget eredményező, feltételezhetően rossz minőségű munka nyomait a szakmailag szükséges módon megváltoztassák, hogy újra tartósan jó minőségű ivóvíz lehessen Baján. Ezek a munkák pedig az eddigieken túl újabb költségekbe fognak kerülni, amit nem a szolgáltatást igénybe vevő polgárokkal kell megfizettetni, hanem azokkal, akik a rossz minőségű ivóvíz problémáinak okozói, vagyis feltehetően a kivitelezővel és a műszaki ellenőri feladatokat ellátó szervezettel.

 

-Mit gondolnak arról, hogy a Bajavíz Kft. előző vezetőjének leváltását miért nem szavazta meg az érintett települések polgármestereinek döntő többsége (ismereteink szerint csak Baja és Csávoly polgármesterei, valamint az állam képviselője támogatták a felmentést, a Bajavíz Kft-hez tartozó több mint húsz település vezetője pedig nem)?

 

Elvárjuk, hogy az előző és a jelenlegi polgármesterek azonnal tájékoztassák a város polgárait ezekről a kérdésekről és leginkább azt várjuk el, hogy beláthatóan rövid időn belül gondoskodjanak Baján és a többi érintett településen a tartósan jó minőségű ivóvízről!

 

Baja, 2017. 01. 17.

Az Együtt bajai szervezeteTovábbi hírek

  Ezeket a termékeket hívták vissza az elmúlt napokban
2021. 01. 26. 17:03 hirhatar.hu
  Új üzemeltetője lesz a Gundel étteremnek
2021. 01. 26. 17:03 hirhatar.hu
  Tehetségek kibontakozását segítő programok a Károlin
2021. 01. 26. 17:02 hirhatar.hu
  Az orosz tesztek alapján kapta meg a hazai engedélyt a Szputnyik V
2021. 01. 25. 18:19 hirhatar.hu
  Szanyi Tibor pártja önállóan indul a 2022-es választáson
2021. 01. 25. 18:19 hirhatar.hu
  6 ötlet az otthonfelújítási támogatás felhasználásához
2021. 01. 25. 11:47 bajai-hirhatar.hu
  Ujhelyi: Egy minisztérium sem vállalta a felelősséget az oltási tervért
2021. 01. 23. 19:45 hirhatar.hu
  Este nyolc után is kimehetnek majd az utcára, akiket már beoltottak
2021. 01. 22. 18:21 hirhatar.hu
  Cseh Katalin - ne járjon uniós támogatás Tiborcz Istvánnak
2021. 01. 22. 18:21 hirhatar.hu
  Orbán Viktor: A kormány várhatóan meghosszabbítja majd a rendkívüli jogrendet
2021. 01. 22. 18:21 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport