. Ma Ervin napja van.
A kutyák tappancsa egy igazi csoda!
2016-12-30 16:52:22
A kutyák tappancsa egy igazi csoda!

A kutyák tappancsa egy igazi csoda!

4 lábujj a földön


A kutyusok talpát és lábujjainak a földre érő részét érdes, durva tapintású bőr fedi. Ez esetenként a kutya normál bőrénél 50-szer vastagabb, mégse gondoljuk azt, hogy nem szükséges védeni. A kutyák járás közben gyakorlatilag a lábujjaikra támaszkodnak, ezáltal a körmök is leérnek, így biztosítják a lehető legnagyobb stabilitást, illetve a csúszásmentes közlekedést.

 

A bőr alatt zsírpárnák vannak, amely kiválóan szigetelést biztosít a hideg ellen.

 

Azonban ezek a tappancsok – a kezeinkhez hasonlóan – tele vannak idegvégződésekkel, tehát kiválóan érzik a talaj hőmérsékleti változásait, ám kevésbé érzékenyek rá (az előbb említett zsírpárnák miatt). Sajnos ugyanígy érzik a szúrós, éles tárgyak okozta sérüléseket is.

 

Téli teendők


A kutyusok maguk módján mindent megtettek annak érdekében, hogy mindig mellettünk legyenek. Fontos, hogy gondoskodjunk kedvenceinkről, hogy a séták télen is örömet okozzanak!

 

A kutyák talpa a számtalan idegvégződés miatt nagyon érzékeny. A jég, a hó, a homok vagy ezek keveréke könnyedén felhasíthatják, ami nagyon fájdalmas számukra. Séta közben figyeljünk arra, hogy a kutyus télen se sétáljon törött üvegeken, a frissen sózott járdákat is kerüljük, attól még a friss hó is jobb.

 

Séta után pedig nagyon fontos, hogy akkor is mossuk meg a kutyus lábát, ha a ráadott ruha miatt nem lett sáros, hiszen a sós latyak ugyanúgy csípi talpukat.

 

Természetesen nem kell az egész kutyust megfürdetni, bőven elég az is, ha a bejárati ajtóba készítünk egy tálkát tiszta vízzel, valamint egy törölközőt, amivel szárazra törölhetjük kis kedvencünk lábait.

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Színes Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Színes Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>