. Ma Ervin napja van.
Első fokon törvényes a bölcsődei kampány
2019-09-05 16:23:29
Első fokon törvényes a bölcsődei kampány

Első fokon törvényes a bölcsődei kampány

Nagy visszhangot kapott a Bajai Hírhatár keddi cikke, amiben megírtuk, hogy Fercsák Róbert bajai polgármester a Kodály bölcsődében kampányolt kisgyerekekkel és erről a Facebookra is kirakott néhány fényképet, az egyiken felismerhető bölcsődésekkel látható a politikus.

 

Hajdú Miklós, a Sikeres Bajáért Egyesület önkormányzati frakcióvezetője kifogást nyújtott be a helyi választási bizottsághoz, kérve a törvénysértés megállapítását. A testület határozatában elutasította  a panaszt. A határozat elismerte ugyan, hogy Fercsák Facebookos ténykedése alkalmas lehet a választók befolyásolására, ezért kampánytevékenységnek tekinthető. Ugyanakkor a grémium úgy látja, mivel az önkormányzat kötelező feladatai közé tartozik a bölcsődék fenntartása, ezért egy ott tett polgármesteri látogatás önmagában még nem tiltott kampánytevékenység.

 

„Önmagában ezért az, hogy Fercsák Róbert - aki hivatalban lévő polgármester - Baja Város Önkormányzatának, a Bajai Egyesített Bölcsődék fenntartójának képviselője munkaidőben (amely nevelési idő is egyben, és ezért az intézményben gyermekek tartózkodnak) megtekint egy, a fenntartó részben Európai Uniós forrásból - amely projektek esetén köztudomású, hogy a beruházó a projekt végrehajtásáról a nyilvánosságot tájékoztatni köteles - finanszírozott beruházásbán megvalósult bölcsődei fejlesztést, es arról a nyilvánosság tájékoztatása érdekében fényképek közzétételével, direkt választási kampányra utaló megjegyzés nélkül beszámolt, nem valósítja meg a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás sérelmét.”

 

Mint a határozatban leírták, a polgármesteri pozició így nem összemérhető azzal, amikor a feladatkörébe nem tartozóan, kampányidőszakban megy be egy köznevelési intézménybe. 

 

Hajdú Miklós fellebbez a döntés ellen, hiszen a választási szervek következetes joggyakorlata szerint azokat a jelölteket, akik kampányidőszakban gyerekeket használtak föl kampányaikhoz, eddig rendre elmarasztalták. Amint arról korábban beszámoltunk az Állampolgári Jogok Biztosa is óva intett a gyerekek kampányokban való szerepeltetésétől.

Utoljára frissítve: 2019-09-05 22:08:32

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>