. Ma Ervin napja van.
STROKE: ÉLETET MENTHET EZ A GYORS TESZT!
2016-05-11 17:27:56
STROKE: ÉLETET MENTHET EZ A GYORS TESZT!

STROKE: ÉLETET MENTHET EZ A GYORS TESZT!

Stroke a köznyelvben


Nevezik még szélütésnek vagy gutaütésnek, agylágyulásnak és agyvérzésnek is a köznyelvben, igaz, nem minden esetben jár konkrét vérzéssel a stroke. Leggyakrabban azért alakul ki, mert nem jut elegendő vér az agyba, amelyet okozhat egy vérrög vagy érelmeszesedés a nyaki erekben, illetve az ér megrepedése is.

 

Mi okozhatja?


A magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, a dohányzás vagy az egészségtelen életmód, a stressz olyan rizikó faktorok, amelyek növelhetik a kockázatot. Ezenkívül az életkor előrehaladtával is növekszik a stroke kialakulásának esélye. Ha a családban már előfordult stroke-os eset, akkor az is aggódásra adhat okot.

 

Az előjelek


Az esetek nagyjából 30%-ában a stroke-ot megelőzi egy vagy több úgy nevezett mini stroke (TIA), amikor ideiglenesen tapasztalhat az áldozat vérellátási problémát. Ez akár hónapokkal az agyvérzés előtt előre jelezheti a problémát, percekig vagy maximum pár óráig tapasztalja meg a beteg a stroke tüneteit, utána pedig tünetmentes időszak jön.

 

Cselekedjünk minél gyorsabban!


Minél gyorsabban felismerjük a bajt, annál nagyobb az esély egyrészről a túlélésre, másfelől pedig a negatív hatások csökkentésére, hiszen minden egyes perc további idegsejtek elhalásához, agyi területek károsodásához vezethet. Így bénulást, beszédzavart de akár halált is okozhat, ha nincs idejében elcsípve a betegség. A stroke gyakorlatilag azonnali beavatkozást igényel, így kritikus lehet a betegség felismerése, hiszen sokszor ezen múlik valakinek az élete.

 

Nem ritka, hogy a tüneteket, – mivel el-elmúlhatnak – félvállról veszik, és későn fordulnak orvoshoz, későn hívnak mentőt. Sajnos azt is hallottuk már, hogy a kórházban nem ismerték fel a tüneteket, és hazaengedték volna a beteget, de mire a hírrel visszatértek hozzá a kórterembe, kómába esett a páciens, és már nem lehetett megmenteni, a szervei fokozatosan leálltak. Tehát fontos, hogyha a tünetek fennállnak, soha ne zárjuk ki a stroke lehetőségét.

 

A stroke gyors felismerése – a tünetek


Először egy gyors tesztet szeretnénk megosztani veletek, amelyet a webmd.com orvosszakértői állítottak össze. Angolul a gyorsteszt neve F.A.S.T., ami azt jelenti, hogy gyors. A betűk pedig a következő szavakat jelölik.

 

F azaz Face, magyarul Arc: ellenőrizzük, hogy van-e bármi furcsaság a páciens arcával, ferde száj, vagy nem egyformán nyitott szem, lefittyenő szemhéj vagy ajak.

 

A azaz Arms, magyarul Karok: kérjük meg a beteget, hogy emelje fel a karját, és ellenőrizzük, hogy egyformán mozognak-e a kezek; illetve, hogy az egyik kar leesik-e, van-e egyoldali izomgyengeség.

 

S azaz Speech, magyarul Beszéd: Hallgassuk meg, hogyan beszél a páciens. Tiszta a beszéd, van összefüggés? Kérjük meg, hogy ismételjen el egy egyszerű mondatot, például Kék az ég vagy Zöld a fű, ha nem tudja elismételni, nagy a stroke esélye.

 

T azaz Time, magyarul Idő: ha a fent felsorolt legfontosabb tünetek közül valamelyik jellemző a betegre, vagy esetleg mindegyik, akkor haladéktalanul hívjuk a mentőket, hiszen innentől kezdve már minden csak azon múlik, hogy milyen gyorsan kerül a páciens szakértői kezekbe.

 

További tünetek:

– az éberségi szint csökkenése (álmosság, eszméletvesztés és kóma)
– a hallás és az ízérzékelés megváltozása, ügyetlenség
– zavartság, emlékezetkiesés
– nehéz nyelés
– írási és olvasási nehézség
– szédülés, a mozgás abnormális érzékelése
– a hólyag és a belek feletti kontroll hiánya
– egyensúlyvesztés, a koordináció hiánya
– izomgyengeség az arcban, a karon, vagy a lábon (általában csak az egyik oldalon)
– zsibbadás, vagy bizsergés a test egyik oldalán
– személyiségbeli, hangulati és érzelmi változások
– látászavar, kettős látás, vagy a látás elvesztése
– érzékelési változások: fájdalom, nyomás, hőmérséklet érzékelésének megváltozása
– beszédzavar, vagy mások beszédének nehezebb értelmezése

 

Forrás: webmd.com, vital.hu, webbeteg.hu infromációi alapján írta kábé

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Színes Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Színes Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csap...
Bővebben >>