BAJAI HÍRHATÁR - A veszélyes étrend-kiegészítők kiszűrését célozza egy frissen bemutatott önszabályozó rendszer

BAJAI HÍRHATÁR
   
 2019.05.26.
 Vasárnap
Ma Fülöp napja van.
Holnap Hella napja lesz.
   EUR árfolyam
   326,19 Ft
   CHF árfolyam
   290,77 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 05. 06. 17:43     


A veszélyes étrend-kiegészítők kiszűrését célozza egy frissen bemutatott önszabályozó rendszer
Az egészségügyi szempontból kockázatos étrend-kiegészítők és a speciális tápszerek kiszűrését célozza a legfontosabb érintett szervezetek részvételével frissen bemutatott önszabályozó rendszer - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) pénteken az MTI-vel.

Azt írták: erre azért van szükség, mert a legfrissebb adatok szerint a magyar fogyasztók az étrend-kiegészítők több mint egyharmadát patikán kívül szerzik be. Miután Magyarország belépett az Európai Unióba, a korábbi engedélyezési eljárást olyan rendszer váltotta fel, amely mindössze egyetlen bejelentési kötelezettséggel jár, így  könnyebben és gyorsabban lehet termékeket piacra juttatni. Ezért egyre gyakrabban jelennek meg a forgalomban a nem megfelelő minőségű, nem biztonságos termékek, köztük étrend-kiegészítők és tápszer-kiegészítők is - emelték ki.


Az új követelményrendszer kialakítását a HENT koordinálta a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége, a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete és a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége részvételével. Az önszabályozó rendszert az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is támogatja - tették hozzá.


A május 6-ától hatályba lépő együttműködés célja olyan rendszer működtetése, amely egyrészt lehetővé teszi a biztonságos termékek akadálymentes piacra juttatását, másrészt csökkenti az egészségügyi szempontból kockázatot jelentő és megtévesztő jelöléssel ellátott termékek forgalomba kerülését.


A közleményben idézték Ilku Líviát, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatóját és a HENT gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetőjét, aki szerint a nem megfelelő minőségű készítmények veszélyeztetik a fogyasztók egészségét, csökkentik az egészségmegőrző termékekbe vetett fogyasztói bizalmat, továbbá gazdasági és erkölcsi károkat okoznak az ellátási lánc minden szereplőjének.


A termékek különböző követelményeknek kell, hogy megfeleljenek. A többi között rendelkezniük kell úgynevezett notifikációs igazolással, amelynek dátuma nem lehet öt évnél régebbi. További elvárás, hogy legyen specifikációjuk és tipikus minőségi bizonylatuk, amely tartalmazza a fizikai, kémiai és mikrobiológiai tulajdonságaikra vonatkozó követelményeket és a minőségmegőrzési időtartamukat.


Az együttműködés úgy szól: amennyiben az alapító szervezetek azt tapasztalják, hogy egy résztvevő tevékenysége a szabályzatba ütközik, akkor felszólíthatják a jogsértő magatartás megszüntetésére. Ha a felszólítás eredménytelen, akkor az alapítók egybehangzó döntésükkel kizárhatják az önszabályozásból az érintett szereplőt - olvasható a közleményben.


További hírek

  Szeptembertől jelentősen változik a Pilis-völgyben a buszközlekedés
2018. 08. 30. 13:00 hirhatar.hu
  Nyolc személyautót rongált meg
2018. 05. 07. 10:44 bajai-hirhatar.hu
  Történelmi focisiker Sepsiszentgyörgyön
2018. 05. 06. 10:27 bajai-hirhatar.hu
  Elütöttek Baján egy gyalogost
2018. 04. 15. 12:20 bajai-hirhatar.hu
  Őrizetben a bajai kábítószer-kereskedő
2018. 04. 13. 11:47 bajai-hirhatar.hu
  Közel 7 millió forintra büntették a Baja Marketing Kft-ét
2018. 04. 12. 14:17 bajai-hirhatar.hu
  A sofőr kimosdatása érdekében hamisan vallottak az utasok
2018. 04. 12. 09:54 bajai-hirhatar.hu
  Visszavonul minden idők egyik legjobb magyar kézilabdázója
2018. 03. 22. 10:26 bajai-hirhatar.hu
  Elektromos halászgéppel fogták ki az orvhalászok a dunai harcsákat
2018. 03. 21. 09:27 bajai-hirhatar.hu
  A héten is lesznek mínuszok
2018. 03. 19. 11:10 bajai-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport